IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов вариант на коронавируса не се хваща от стандартните тестове

Пациентите имат типични симптоми за COVID, но назофарингеален тест не установява инфекцията

15:44 | 17.03.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Френските власти съобщават за нов вариант на коронавируса, разпространен в областта Бретан, който не може да бъде установен със стандартен PCR тест. Находката бързо доби публичност като "френски" вариант на вируса.

Въпреки че се установява по-трудно, засега няма данни този вариант да води до по-тежко протичане или по-високо разпространение, посочват в съобщение от Министерството на здравеопазването на страната.

Вариантът на коронавируса е засечен в клъстър в град Ланион.

Става дума за пациенти, които имат типични симптоми на коронавирус, но са с отрицателен стандартен PCR тест - назофарингеален. Диагнозата обаче може да бъде потвърдена от серологични тестове, както и от PCR тест на проба, взета от долните дихателни пътища.

На базата на данните досега за този вариант здравните власти го поставят в категорията "под наблюдение", което означава, че трябва да бъде натрупана по-голяма база от пациенти, които отговарят на описанието.

Тепърва ще се уточнява дали вирусът е резистентен към ваксините, разработени на този етап.

В природата съществуват множество щамове на коронавируса Sars-CoV-2 и е прието те да бъдат обединени в по-големи групи, наречени клади. Засеченият вирус в Бретан е от клад 20С, става ясно още от съобщението на френските власти.

В момента има няколко варианта на коронавируса, които притесняват медиците, сред които британският, който се характеризира с висока заразяемост, както и бразилски и южноафрикански вариант. Те са категоризирани от Световната здравна организация (СЗО) като варианти, които будят опасения и се разглеждат като проблем за здравните системи по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
След над година масова зараза по целия свят, и способност на вируса да мутира за 10 часа, според мен вече има мутации, които избягват ваксината. Може би вече това се знае, но не се съобщава, защото целия процес по ваксинация с остарели ваксини ще се компроментира и много усилия и пари ще идат на вятъра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
и кво прайм са ... ? локдаунче ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Главата ти не го побира, защото е празна.Образование 0, в комбинация с голяма уста.Тролене било....дори значението на тая дума не знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
Хайде започна се с новото тролене... Как може да сте толкова долни? Главата ми не го побира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още