IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова консолидация в хазартния бизнес

Италианският лотариен оператор Gtech придобива производителя на игрални машини IGT за 6,4 млрд. долара

12:15 | 16.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Нова консолидация в хазартния бизнес

Италианският оператор на лотарийни игри Gtech разширява бизнеса си с милиардна сделка в САЩ. Базираната в Рим компания ще придобие за 4,7 млрд. долара International Game Technology (IGT), като отделно ще се поемат и дългове за 1,7 млрд. долара, пише The Wall Street Journal. Така общата цена на трансакцията става около 6,4 млрд. долара.

Gtech, позната по-рано под името Lottomatica, развива дейност в целия свят и през 2013 г. е имала приходи от около 3 млрд. евро. IGT с централа в Лас Вегас произвежда „едноръки бандити“ и други игрални автомати и през 2013 г. е имала приходи в размер на 2,3 млрд. долара (1,7 млрд. евро).

 

Сделката ще направи от Gtech много по-голям играч на оценявания на 317 млрд. евро (430 млрд. долара) игрален бизнес във времена, в които индустрията се сблъсква със спадащ ръст, консолидация и силна онлайн конкуренция, предава Bloomberg.

Самата Gtech е продукт на сливане през 2006 г. с Lottomatica, операторът на държавната лотария на Италия. Сегашната трансакция е най-голямата сделка в корпоративната история на Gtech, показват събрани от Bloomberg данни.

Двете компании ще бъдат включени в общ холдинг със седалище във Великобритания. Синергията се оценява на около 280 млн. долара. Акционерите на IGT ще получат по 18,25 долара за акция, от които 13,69 долара в брой и по 0,1819 акции в новата компания. Договорената цена представлява премия от 46% над цената на акция при приключване на сесията на 6-и юни. Тогава за първи път станаха ясни плановете за продажба на IGT. В четвъртък IGT приключи сесията с цена от 15,50 долара за акция. 

Новосъздадената компания би имала годишни приходи от над 6 млрд. долара, а печалбата преди лихви, данъци и амортизации ще възлиза на над 2 млрд. долара.

Италианската компания започна сондажа за придобиването преди няколко седмици. По онова време обаче американският производител е водил преговори и с фонда за рисков капитал Carlyle Group, припомня Wall Street Journal. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още