Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Novartis стартира програма за обратно изкупуване на акции

Швейцарската компания увеличава целта за икономии

Novartis стартира програма за обратно изкупуване на акции

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската фармацевтична компания Novartis стартира програма за обратно изкупуване на акции за няколко милиарда долара. До първата половина на 2021 г. швейцарският концерн възнамерява да придобие собствени акции на стойност до 2,5 милиарда долара, обяви Novartis във вторник преди началото на онлайн събитие за инвеститорите.

Още по темата

Обратното изкупуване на акции е израз на увереността, че обещаващите лекарства и активни съставки могат да бъдат разработени през следващите години, цитира Ройтерс изявлението.

Понастоящем Novartis има 49 медикамента във финалната фаза на клиничното развитие или във фазата на одобрение. Очакваните кумулативни продажби на лекарствата, които ще бъдат пуснати между 2020 и 2026 г., са вторият по стойността си такъв параметър в световната фармацевтична индустрия, уверяват от Novartis.

Групата е напът да постигне заложените през 2020 г. икономии от 2 милиарда долара. Целта за намаляване на разходите, която ще се прилага от 2021 г., ще бъде увеличена до 2 млрд. долара от 1,5 млрд. долара. 

В края на септември Novartis прогнозира, че данни от изследванията дали нейното противовъзпалително лекарство канакинумаб може да помогне на пациенти с тежка форма на Covid-19 ще има към началото на ноември. Заедно с партньора си Incyte Corp. компанията проучва и медикамента срещу рак руксолитиниб при пациенти с коронавирус, чиято имунна система е започнала да атакува своите собствени клетки.

Швейцарската фармацевтична компания заедно с 15 други производителя на лекарства публикуваха съвместна декларация с обещанието, че ще подкрепят справедливо разпространение на ваксини и терапевтични медикаменти. Производителите ще решат сами дали да прилагат принципа на дарението, или да степенуват цените в зависимост от пазара.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия предаде на Москва досието по случая "Навални"