IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Novartis увеличава печалбата, но разочарова с рентабилността

Пандемията ще продължи да има отрицателно въздействие върху здравните системи през първите две тримесечия на тази година

13:14 | 26.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Швейцарската фармацевтична компания Novartis увеличи печалбата си с 13% до 8,07 милиарда долара през миналата година и планира да изплати дивидент от три франка на акция на своите акционери. За 2021 г. обаче базираната в Базел компания прогнозира увеличение на приходите с едва 5%.

Главният изпълнителен директор Васант Нарасимхан предполага, че пандемията от коронавируса ще продължи да има отрицателно въздействие върху здравните системи през първите две тримесечия на тази година и заедно с това - върху бизнеса на Novartis. След това продажбите следва да се увеличат значително отново през втората половина на годината.

Оперативната печалба, коригирана спрямо еднократните ефекти, трябва да се увеличи с едноцифрен процент, но по-силно от продажбите.

Във вторник сутринта акциите на Novartis се обезцениха с 3% на фондовата борса в Цюрих. Анализаторът на Vontobel Шефан Шнайдер коментира, че Novartis не е изпълнила очакванията по отношение на рентабилността. Това се дължи главно на пандемията. Шнайдер вече беше коригирал прогнозата си за четвъртото тримесечие в навечерието на публикуването на отчета, тъй като пандемията вероятно ще натовари продажбите на някои продукти.

За 2020 г. приходите на Novartis възлизат на 48,66 млрд. долара, което е с 3% по-висок резултат. Коригираната оперативна печалба нарасна с 13% до 15,42 млрд. долара. Оперативната печалба обаче беше помрачена от плащания по правни спорове. В резултат наличните парични средства (паричен поток) намаляват с 10%.

Основният двигател на продажбите е лекарството за сърце Entresto - продажбите се увеличиха с 35% до 716 млн. долара. И при най-продаваното си лекарство Cosentyx (срещу псориазис) Novartis успя да постигне двуцифрено увеличение на приходите: продажбите се увеличиха с 13% до 1,1 млрд. долара.

Компанията изтъква „подмладяването" на приходите от продажби. 43 процента вече се дължат на новоразработени лекарства. Това намалява зависимостта на фармацевтичната компания от по-стари двигатели за продажби, чиято патентна защита е напът да изтече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още