IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата ескалация на търговското напрежение тласна надолу европейските борси

Автомобилният сектор записа най-големи загуби в петъчната търговия

19:46 | 23.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси завършиха седмицата със спад на фона на поредното засилване на търговското напрежение между двете най-големи икономики в света, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,7%, а повечето сектори се озоваха на негативна територия. Акциите на автомобилните компании записаха големи загуби в края на търговията с понижение от около 2%.

Германският Dax изтри 1,15% от стойността си и достигна ниво от 11 611,51 пункта. Френският CAC 40 отписа 1,14% и завърши седмицата на равнище от 5326,87 пункта. Лондонският бенчмарк FTSE 100 отбеляза спад от 0,47% до ниво от 7094,98 пункта.

Китайският държавен съвет съобщи, че е решил да наложи мита между 5% и 10% върху допълнителни вносни стоки от САЩ на два етапа. Първият ще влезе в сила на 1 септември, а вторият – на 15 декември. Мита от 25% ще бъдат наложени на американски автомобили, а налози от 5% ще са в сила за автомобилни части. 

След съобщението президентът Доналд Тръмп заяви, че ще нареди на американските компании „незабавно да започнат да търсят алтернативи на Китай“.

Инвеститорите реагираха и на изказването на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл на икономическия форум на централните банкери в Джаксън Хоул в петък. Ръководителят на Фед заяви, че централната банка „ще предприеме надлежни действия, за да подкрепи растежа“ – фраза, която той използва няколко пъти в последно време.

„Перспективите пред растежа на световната икономика се влошават от средата на миналата година. Несигурността в търговската политика изглежда изиграва роля за глобалното забавяне и за слабите промишлено производство и капиталови разходи в САЩ“, допълни той.

В явен отговор Тръмп попита дали „най-големият враг“ на Америка е Пауъл или китайският президент Си Дзинпин.
Изказването на гуверньора на Фед първоначално повиши нагласите, но поредната ескалация на търговското напрежение охлади ентусиазма на инвеститорите.

Ежегодната среща на върха Г-7 започва в събота във Франция и ще събере лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ. Очаква се тя да завърши без съвместно комюнике за първи път в 44-годишната й история заради задълбочаващите се разногласия между държавните глави.

Brexit остава ключова тема, след като британският премиер Борис Джонсън се срещна с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон тази седмица.

Макрон изрази увереност в четвъртък, че може да бъде намерено решение за леко променено споразумение за оттегляне, но повтори, че предпазният механизъм за ирландската граница е „необходим“.

В Италия президентът Серджо Матарела заяви, че редица партии са съобщили, че се нуждаят от още време, за да намерят решение на продължаващата правителствена криза и ще обявят резултата от преговорите си в началото на следващата седмица. Лидерът на антисистемното движение „Пет звезди“ Луиджи ди Майо каза, че партията му работи за предотвратяване на предсрочни избори.

На корпоративния фронт Deutsche Bank се съгласи да плати 16 млн. долара на Комисията за ценните книжа и борсите в САЩ, за да постигне споразумение по обвинения, че е нарушила Закона срещу корупционните практики в чужбина. Книжата на германската банка поскъпнаха с 0,8% в началото на сесията.

В същото време Financial Times съобщи, че ЕС обмисля планове за фонд в размер на 100 млрд. евро, за да подкрепят европейските индустриални шампиони в конкуренцията им с американски корпоративни гиганти като Apple и Google.

Книжата на датската компания за болнично оборудване Ambu поскъпнаха със 7% и това я изстреля на върха на Stoxx 600, а цената на акциите на датската IT компания Simcorp също добавиха 5% към стойността си, след като тя обяви по-добри от очакванията резултати за второто тримесечие и повиши прогнозата си за печалбата.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова Rockwool International, чиито книжа поевтиняха с близо 16% след обявяването на резултатите й за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
А че защо падат европейските автомобиладжии, щом митата са за американските автомобили? - БМВ и Даймлер само ще изкярят от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още