Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новата ваксина на Curevac показва добри резултати

Очаква се CureVac и GlaxoSmithKline да вкарат ваксината в клинични изпитвания с хора през четвъртото тримесечие

Новата ваксина на Curevac показва добри резултати

Снимка: EPA/RONALD WITTEK

Германската биотехнологична компания Curevac постига напредък в разработването на ваксината от второ поколение след разочароващи резултати от изследването на първия си медикамент срещу Covid-19. Тази ваксина - която, за разлика от първата, CureVac разработи не сама, а в партньорство с британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline - показва подобрен имунен отговор и защитен ефект в предклинично проучване, твърдят двете компании. 

Още по темата

В проучването, в което ваксината е тествана върху маймуни, препаратът постига по-силна неутрализация с антитела на всички избрани варианти на вируса, включително силно заразния делта вариант, както и бета и ламбда мутациите. Очаква се CureVac и GlaxoSmithKline да вкарат ваксината в клинични изпитвания с хора през четвъртото тримесечие.

Акциите на CureVac поскъпнаха с до осем процента. Въпреки всичко компанията все още се стреми да получи одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за първата си ваксина и в момента представя допълнителни изчерпателни пакети данни. В рамките на решаващото клинично проучване ваксината показа ефективност от едва 48%.

Заедно с резултатите от изследването базираната в Тюбинген компания представи финансовите си резултати. Оперативният резултат през пролетта представлява загуба от 147,8 милиона евро, след като през същия период на предходната година  бе отчетена загуба от едва 3,2 милиона евро.

Curevac, в която дял има и германската държава, обяснява слабия резултат, наред с други неща, с по-високи разходи за изследвания и разработки за ваксината. Резултатът преди данъците е минус 152,2 милиона евро, след минус 12 милиона евро година по-рано. Curevac приключи първата половина на годината с парична позиция от 1,36 милиарда евро.

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?