IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови фаворити за бизнеса с медицински храни на Danone

Цената на Danone Medical Nutrition може да достигне 4 млрд. долара, твърди Ройтерс

20:50 | 04.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В световен мащаб пазарът на медицински храни се оценява на около 30 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В световен мащаб пазарът на медицински храни се оценява на около 30 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

Германският здравен концерн Fresenius и швейцарският гигант от хранително-вкусовата промишленост Nestle влизат като лидери в надпреварата за милиардно придобиване във Франция. Двете компании са последните останали участници в наддаването за обявения за продажба бизнес с медицински храни на френската Danone, твърдят пред Ройтерс двама души, запознати с процеса. Заключителни преговори могат да започнат скоро, казва източник.

През февруари стана ясно, че Danone търси купувач за производството си на продукти за хранене чрез сонда, чиято стойност може да надхвърли 4 млрд. евро. Ходът идва на фона на стремежа на компанията да разшири позициите на основния си бизнес с млечни продукти на нововъзникващите пазари.

Бизнесът с медицински храни, в който се включват и противоалергични бебешки храни, привлече широк интерес от конкуренти като Abbott, Nestle, Baxter и Fresenius, а в търсенето на купувач на френския концерн помага JPMorgan. Все пак обаче е малко вероятно антитръстовите органи да разрешат на Fresenius или Nestle да поемат целия бизнес, твърди Ройтерс.

Включеният в индекса Dax концерн Fresenius, който вече произвежда продукти за клинично хранене, лечебни настойки, лекарствени продукти и генерични лекарства под марката си Kabi, може да спечели доста от такова придобиване, смятат експерти.

„Стратегически погледнато, придобиването би имало смисъл за Fresenius", казва Улрих Хувалд от Warburg Research. Значението на Kabi ще нарасне, а подразделението за диализа FMC, което отчита слаби резултати, може да се свие още повече. Досега подразделението Kabi е силно зависимо от бизнеса с инжекционни генерични лекарства в САЩ, казва Хувалд.

Ройтерс съобщи ексклузивно през февруари за интереса на Fresenius към Danone Medical Nutrition. Французите са европейски пазарен лидер в бизнеса с медицинско хранене и през 2012 г. са генерирали продажби от 1,3 млрд. евро и оперативна печалба от 231 млн. евро. Френската компания придоби бизнеса през 2007 г. заедно с покупката на холандския производител на бебешки храни Numico.

„Желанието за продажба на този бизнес не е учудващо. При срещите си с инвеститори компанията почти не го споменава наред с останалите си операции", коментира Кевин Драйър, мениджър в един от акционерите на Danone - Gabelli Funds. В световен мащаб пазарът се оценява на около 30 млрд. долара. В Европа обаче ръстът на пазара в много страни е бавен заради съкращения в здравните системи на много страни.

С приходите от продажбата на тези второстепенни операции френската компания ще може да се съсредоточи върху основния си бизнес, който се нуждае от инвестиции заради забавения растеж в Европа и проблемите на компанията на азиатските пазари. Концернът, познат в България преди всичко с млеката си, иска да намали силната си зависимост от европейския пазар и да инвестира повече на развиващите се пазари.

В края на 2013 г. стана ясно, че продуктите на Danone в България, Чехия и Португалия ще се произвеждат от американската компания Schreiber Foods, след като френската група й прехвърли мощностите си. Българската Комисия за защита на конкуренцията одобри сделката в края на 2013 г.

Сред интересуващите се от подразделението в началото са били и американските компании Baxter, Hospira, Abbott, както и френският фармацевтичен концерн Sanofi. Ако в крайна сметка Fresenius успее да спечели наддаването, това ще е четвъртата милиардна сделка за базирния в провинция Хесен концерн за последните три години.

Наскоро Fresenius придоби от конкурента си Rhön-Klinikum редица болници за около 3 млрд. евро, а през 2012 г. бе погълната и американската Liberty Dialysis за 1,5 млрд. долара. За специалиста в трансфузиите Fenwal германският концерн плати през същата година 1,1 млрд. долара, в които се включва и поемането на дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още