IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови политически търкания между Германия и Турция

Ердоган официално е поискал възможността за политическа изява пред свои поддръжници във федералната република

12:48 | 29.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган е поискал по официален начин да получи възможността за политическа изява в Германия в рамките на срещата на върха на Г 20.

„От вчера имаме официално питане от страна на Турция, която но съобщава, че в рамките на Г 20 турският президент Ердоган иска да говори пред свои сънародници“, заяви външният министър на федералната република Зигмар Габриел при посещението си в руския град Краснодар.

Той добавя, че „не счита това за добра идея“. „Няма дори достатъчно полиция, за да гарантира сигурността“, заяви той. Освен това подобна изява няма да е подходяща за политическия ландшафт. По думите му той изказвал всеобщото мнение на правителството в Берлин. 

Но има и затруднения по отношение на намирането на подходяща зала. За заложената от Ердоган дата – 9 юли, не е налична Westfalenhalle в Дортмунд, заяви говорител на оператора на съоръжението, цитиран от DPA. И  König Pilsner Arena в Оберхаусен е заета, както и ISS Dom в Дюселдорф и Lanxess Arena в Кьолн.

Последната изява на Ердоган пред свои поддръжници в Германия беше през май 2015 г. в Карлсруе. Това е и последното му посещение засега във федералната република като президент.  

Отношенията между Турция и Германия са обтегнати от юли миналата година и се влошиха допълнително около кампанията на Ердоган за референдума за конституционните промени от началото на тази година, след като Берлин отказа на Анкара турски политици да агитират сред турската общност в страната, както и да провеждат митинги.

Наскоро Ердоган обвини германския канцлер Ангела Меркел, че „крие терористи“ и твърди, че Берлин не е отговорил на изпратените от Анкара около 4 500 досиета на заподозрени в тероризъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още