IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият бюджет на ЕС бе приет, парите за България се увеличават

Страната ни ще бъде най-голям бенефициент на база брутен национален доход, заяви Бойко Борисов

18:58 | 08.02.13 г. 16
Новият бюджет на ЕС бе приет, парите за България се увеличават

С исторически компромис по бюджета на ЕС за 2014-2020 година приключи днес двудневната среща на върха на европейските ръководители в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

Така през следващите седем години горният праг на разходите на ЕС по общите програми ще бъде 960 милиарда евро, което е с 80 милиарда по-малко от поисканото от Европейската комисия и представлява намаление на дългогодишната финансова рамка с близо 3 процента.

Въпреки намаляването на общия бюджет на ЕС спрямо периода 2007-2013 г. на 960 млрд. евро за 2014-2020 г., България получава повече средства за новия програмен период.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС - разликата между средствата, които получава и тези, които внася в бюджета на Общността.

България е най-големият нетен бенефициент сред държавите от ЕС като процент от брутния национален доход с нетен баланс около 4 процента и от това сме много доволни.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов след края на двудневното заседание на Европейския съвет, на което бе утвърден бюджетът на ЕС за следващите седем години.

Това е първият бюджет на ЕС, който намалява парите за държавите от Общността, отбеляза министър-председателят. При съкращаването на средствата по политиката на сближаване в новия  бюджет с около 24 млрд. евро спрямо досегашния програмен период, България е една от четирите държави, които получават повече средства, в сравнение с досегашните бюджетни параметри.

Нашата страна получава около седем милиарда евро по структурнитефондове и по фондовете за сближаване, спрямо 6,85 млрд. евро по досегашния бюджет, съобщи той.

При общото намаляване на бюджета за общата селскостопанска политика, България се очаква да получи за преки плащания и за развитие на селските райони около 7,5 млрд. евро (при 5,8 млрд. евро досега). В реално изражение преките плащания на хектар у нас ще продължат да нарастват, като се предвижда от 184 евро през 2014 г. те да достигнат 228 евро през 2020 година.

Осигурено е допълнително европейско финансиране от 260 млн. евро (увеличение със 75 млн. евро спрямо първоначалното предложение на Европейската комисия) за безопасно извеждане от експлоатация на спрените реактори в АЕЦ "Козлодуй".

Изключително важно е и съм много щастлив, че освен средствата, които пряко ще получи нашата страна, бе договорена общоевропейска програма за преодоляването на последствията от младежката безработица, заяви премиерът. По тази програма България получава за следващите седем години общо шест милиарда евро, уточни той.

Премиерът Борисов отбеляза, че заседанието на държавните и правителствените ръководители от ЕС е продължило над 40 часа без почивка, при много твърди позиции.

Накрая общата европейска солидарност и направените компромиси доведоха до резултат, добави той. Има държави с по 7-8 млрд. евро по-малко в новия бюджет, отбеляза премиерът. Той изрази надеждата Европейският парламент да ратифицира днешното решение, защото би било добър сигнал към пазарите и наблюдаващите обстановката в Европа.

Премиерът поздрави председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Херман ван Ромпой и Жозе Барозу за това, че са успели да обединят интересите на всички държави. Това беше невероятен труд, невероятно напрежение и е голям успех за Съвета, коментира премиерът.

Той изказа своята благодарност към Ван Ромпой, тъй като постигнатите резултати са добри за България.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanzn
преди 10 години
Звучи добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Longin
преди 11 години
С манифести само не става другари! А с ак-47 ! И граничари дето да спират недоволните... Грабвайте оръжието и нали знаете "тая власт с кръв сме я вземали ..." Ботуша от изток тоя път го няма..А ако не можете , или не сте достатъчно множество привържениците - еми сори, може да се пробвате да се изпикаете срещу вятъра...Венсеремос!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
tati
преди 11 години
. Ако нещата останат както досега наистина има опасност само да се увеличат сметките на първия по богатство процент хора. То всъщност проблема е точно заради сегашната организация на икономиката - пари и досега се печатаха (откакто няма златен стандарт), но поради социално неефективната икономика те се концентрираха в много малко хора.Пари във Б-я има много и за сега не е нужно да се печатат още . Но парите не се разпределят правилно между хората и от там вече страда покупателната способност и икономиката .Задържането на много пари на едно място и във ограничен брой /кръг/ хора не е здравословно за самите пари- хора и икономиката. Но лакомията по света е в големи %-ти и затова човечеството има големи проблеми. Едно от лекарствата за обуздаването на тази лакомия за пари е комунистическата идея за по балансирано разпределение на благините /пари/ по света. Но докато не си измисли и наложи нова по балансирана форма на управление на парите и държавите по света -проблема ще се се задълбочава.И затова и аз мисля, че трябва да има таван на личното богатство. Може (и трябва) да е доста висок този таван, но такъв трябва да има. В смисъл обаче на богатство измерено като пари в КЕШ. Т.е. трябва да има таван на парите, които могат да бъдат държани в кешови активи. Ако са инвестирани (но за сметка и риск на собственика им), то парите биха се върнали в икономиката и ..".Проблема не е в липсата на таван за кешовите сметки , а в липсата на таван за притежанието на некешови активи . Ако имаше такъв , активите щяха да се обезценят достатъчно , за да изкарат парите от сметките на богаташите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 11 години
Хааахахаха! А бе, ама и тебе май родната полиция те пази... хаха!И кви са тия цифри, дето си ни ги изкопирал? Те не беха ли от сорта "Тате каза, че ще ми купи колело, ама друг път..." Какво да опровергаваме, като това е хипотеза до 2020 г., ако ... Нещо като Шенген... LOL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 11 години
Ама те ги дават тези парички с условия и не е задължително да ги получим! Требва да рипаме през обръча, да танцуваме, да лазим и подскачаме,ДА ХОДИМ И НА РЪЦЕ,за да получим захарчето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 2
zdravko1
преди 11 години
ХАХАХА.... Ако си мислиш, че разчитам на държавни пари за да празнувам, много се лъжеш! А нашите политици само рипане през обръча ги оправя, нищо друго. Тези пари е по добре да ги има, от колкото да ги спрат, както при другарите от БСП,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
"Ама те ги дават тези парички с условия и не е задължително да ги получим! Требва да рипаме през обръча, да танцуваме, да лазим и подскачаме, за да получим захарчето!":D.. Mavi, То ..... така би трябвало и да е със захарчето на БГ данъкоплатеца! Разликата е, че тук в БГ разни продажни "политици" раздават / и после делят с реципиентите/ събраните административно захарчета на свои хора без да има кой да ги контролира! Нали затова, *** от предишното правителство предпочитаха да работят с пари от нашия си бюджет и изобщо не се натискаха за европейска пара / че там у Европата плескат през ръцете крадливковците/! А и така е, когато се разчита само на обществени поръчки! LOL..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 11 години
Вижте само колко сме затънали, колко ни е смачкан и помиярски манталитета! Великата радост и гордост, че сме измячили повече парици! Нашата държава чака да ни отпуснат некакви пари, за да ни има!Ама те ги дават тези парички с условия и не е задължително да ги получим! Требва да рипаме през обръча, да танцуваме, да лазим и подскачаме, за да получим захарчето!Празнувайте, здравковци от 1 до 100 и други подобни, днес е хубав ден за българската икономика! LOL
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
zdravko1
преди 11 години
Винаги ще се намери някой, който да каже на бялото черно. Това си е типична нашенска черта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
Longin
преди 11 години
Точно за Веско си мислех , как ли ще коментира новината на деня ...И не останах разочарован ;)Колко е лошо че се отпускат повече пари за България... По-добре по едно въже да ни раздават :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още