IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият европейски спасителен фонд може да се окаже недостатъчен

Смисълът му в момента е по-скоро в способността му да купува ДЦК на задлъжнелите страни, посочват анализатори на Credit Suisse

16:37 | 27.08.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ESM&nbsp;няма да може да спаси от потъване едновременно и&nbsp;Испания, и Италия, ако двете държави поискат цялостни спасителни програми до края на 2014 г.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

ESM няма да може да спаси от потъване едновременно и Испания, и Италия, ако двете държави поискат цялостни спасителни програми до края на 2014 г. Снимка: Ройтерс

Новият спасителен фонд за еврозоната може да се окаже със 150 млрд. евро по-малък от необходимия, ако Испания и Италия поискат цялостни спасителни програми до края на 2014 г., коментират анализатори на Credit Suisse, цитирани от CNBC.

Въпреки това възможностите на фонда могат да бъдат разширени чувствително, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) се намеси на вторичния облигационен пазар – все по-често обсъждана опция през последните седмици.

Европейският механизъм за стабилност (ESM) е един от ключовите инструменти в борбата с дълговата криза. Фондът ще заработи по-късно тази година като приемник на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) в случай, че германският конституционен съд позволи това. Решението на съда се очаква на 12 септември.

Когато първоначално беше представена в началото на годината, инициативата беше посрещната с въодушевление от пазарите, които се надяваха, че ESM ще сложи край на несигурността, надвиснала над облигационните пазари.

Според анализаторите на Credit Suisse обаче в най-добрия случай в сегашната си форма ESM може да гарантира рефинансирането на Испания за една година.

По изчисления на банката пълният капацитет на фонда ще бъде достигнат през 2014 г. при около 400 млрд. евро. Въпреки че по официални данни капацитетът на фонда е 500 млрд. евро, когато се приспаднат плащанията по съществуващите спасителни програми, това което остава е 408 млрд. евро. 

Смисълът на фонда за момента не е в неговия размер, а в способността му да купува испански и италиански ДЦК на първичния и вторичния облигационен пазар, коментират анализаторите на банката. „Капацитетът на ESM вече не е толкова важен“, изтъкват те.

Фондът трябва да може да купи едва 50% процента от издаваните облигации. Това обаче би било достатъчно, за да окуражи инвеститорите, особено ако ЕЦБ също е на пазара, допълват те.

Дали ЕЦБ ще се намеси в подкрепа на италианските и испанските ДЦК остава основен въпрос. Германия продължава да се противопоставя на идеята и президентът на Bundesbank Йенс Вайдман заяви, че подобна стъпка може да има пристрастяващия ефект на наркотик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Е пак ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още