Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новият изпълнителен директор на Equinor планира да засили фокуса върху ВЕИ

Андрес Опедал ще заеме в началото на ноември поста на Елдар Сетре, чийто стаж в компанията продължава повече от 40 години

Новият изпълнителен директор на Equinor планира да засили фокуса върху ВЕИ

Снимка: Getty

Норвежката енергийна компания Equinor назначи Андерс Опедал за свой нов изпълнителен директор, тъй като един от лидерите в петролната и газова индустрия планира да ускори прехода на своите операции към възобновяема енергия, съобщава Ройтерс.

Новият ръководител, който преди това управляваше звеното на компанията, свързано с технологиите, проектите и сондажите, е първият инженер, който застава начело на Equinor, наследявайки Елдар Сетре. 

Още по темата

Сетре ще се оттегли от директорския пост след повече от 40 години стаж в най-голямата компания в Норвегия. Назначаването на Опедал влиза в сила от 2 ноември.

Европейските петролни компании продължават да планират прехода си към източници на енергия без вредни емисии, като някои от тях, като британската BP и италианската Eni, обещават да намалят производството на изкопаеми течни горива.

Equinor поддържа своята цел да разшири производството си на петрол и газ с 3% годишно до 2026 г., изтъкна Опедал пред Ройтерс. След това нещата могат да се променят, добави той.

„Готов съм да преразпределя капитала между петрола и газа и възобновяемите енергийни източници“, заяви Опедал в интервюто, добавяйки: „Това ще зависи от възможностите, които ще имаме в този момент“.

„Equinor навлиза във фаза на значителни промени, тъй като светът трябва да предприеме по-сериозни действия в борбата с изменението на климата“, заяви председателят на дружеството Йон Ерик Райнхардсен.

През 2018 г. Сетре промени името на мажоритарната държавна компания от Statoil на Equinor и обеща да увеличи инвестициите във възобновяема енергия.

Опедал каза, че компанията също ще се стреми да изгради нов бизнес в рамките на водорода, улавянето и съхранението на въглерод, както и други нисковъглеродни решения, намалявайки цената на подобни технологии, за да станат търговски жизнеспособни.

Акциите в Equinor поскъпват с 0,8% към 16 ч. българско време.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Новият шеф на Commerzbank идва от Deutsche Bank