Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новият премиер на Норвегия ще управлява с правителство на малцинството

Социалистите се отказаха от преговорите за коалиция

Новият премиер на Норвегия ще управлява с правителство на малцинството

Петролната индустрия е в центъра на споровете в Норвегия. Снимка: Carina Johansen/Bloomberg

Лидерът на Лейбъристката партия в Норвегия Йонас Гар Стьоре, който ще бъде премиер на страната, ще трябва да сформира правителство на малцинството със Центристката партия, след като социалистическата левица се отказа от преговорите, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Изборите в средата на септември дадоха мнозинство на лейбъристите на Стьоре, Централната партия и социалистите. Същата коалиция управляваше Норвегия в продължение на осем години, когато Йенс Столтенберг беше премиер. Сега обаче партиите не постигнаха съгласие за обща платформа.

Социалистите напускат преговорите за кабинет, защото смятат, че другите две партии не са достатъчно амбициозни в две области. Социалистите искаха да спрат проучванията за нови петролни находища и да увеличат данъците за хората с най-високи доходи.

Правителство на мнозинството, включващо трите партии, беше предпочитаният избор за Йонас Гар Стьоре, но амбициите му не се осъществиха. След напускането на социалистите политическите коментатори в Норвегия единодушно отбелязват това като победа за Централната партия.

Въпросите, които сега остават, са: доколко това е навредило на позицията на Стьоре като лидер на коалицията? Дали лейбъристите, които имат 48 места в парламента спрямо 28 за Централната партия, наистина ще управлява страната?

Климатът и петролът - големи проблеми

По време на предизборната кампания изменението на климата и бъдещето на петролната и газовата индустрия станаха гореща тема. Синдикатите, които са близки до Лейбъристката партия, настояваха проучванията да не се спират. Централната партия зае същата позиция.

Още по темата

Големи групи от по-млади гласоподаватели, като тези, които съставят младежката организация на лейбъристите, настояват обаче за постепенно прекратяване на петролната индустрия. Климатът е проблем, при който присъствието на социалистите в коалицията би улеснило балансирането на различните изисквания на избирателите.

Партиите, които призоваваха за най-радикалната политика в областта на климата, нямаха огромен успех на изборите в Норвегия. Зелената партия изненадващо не успя да преодолее прага от 4 процента за влизане в парламента.

Социалистите се справиха по-добре в сравнение с вота отпреди 4 години и удвои местата си в парламента на страната. Резултатът обаче не е толкова добър, колкото предвиждаха социологическите проучвания.

Либералите, чиято партия в десния спектър е фокусирана върху климата, се справиха малко по-добре, отколкото през 2017 г. - с 0,2%. Почти всички политически партии твърдят, че изменението на климата е един от основните им приоритети. Сега те ще трябва да го покажат и това е основно предизвикателство.

Търси се мнозинство

Правителство на Центристката партия и Лейбъристката партия ще разполага с девет места по-малко от мнозинството в парламента.

Стьоре подчертава, че двете партии ще запазят социалистите като свой предпочитан партньор при преговорите за бюджета за 2022 г.

Противно на ситуацията при бившия премиер Ерна Солберг, чието първо коалиционно правителство през 2013 г. имаше подкрепата на либералите и Християнската партия, няма да има политическо споразумение между правителството на Йонас Стьоре и техния предпочитан партньор в преговорите.

Социалистите пък казват, че ще са опозиция и ще се опитват да притискат правителството вляво.

Центристката партия също може да обмисли преговори с други центристки партии, като либералите и Християнската партия, когато е необходимо. Това обаче ще е трудно политически.

Целта на Йонас Гар Стьоре е новото правителство да встъпи в длъжност на 15 октомври.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 27 ноември