IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите блокади във Франция и Германия тласнаха надолу повечето европейски борси

Nokia се озова на дъното на Stoxx 600, след като книжата й поевтиняха с почти 20% в четвъртък

20:02 | 29.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Повечето европейски пазари завършиха сесията в четвъртък с лек спад след колеблива сесия, а инвеститорите бяха под влиянието на новите мерки за блокада във Франция и Германия и новото решение за политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ), предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи търговията с понижение от близо 0,2%, след като по-рано през деня постигаше ръст. Книжата на компаниите от туристическия и развлекателния сектор не се вписаха в низходящата тенденция и нараснаха с 2,4%, а цената на акциите на медийните компании загубиха 1% от стойността си и поведоха загубите. Повечето сектори и големи борси се озоваха на отрицателна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 записа минимален спад от 0,02% и приключи търговията на ниво от 5581,75 пункта. Френският CAC 40 се понижи с 0,03% до ниво от 4569,67 пункта. Германският DAX единствен не се вписа в тенденцията в четвъртък и отбеляза ръст от 0,32% до равнище от 11 598,07 пункта.

Европейските борси регистрираха най-големия си еднодневен спад от края на септември в сряда, след като Германия и Франция обявиха нови мерки за блокада в опит да предотвратят нова вълна на COVID-19. Британското правителство също е под натиск да затегне ограниченията, тъй като случаите се удвояват на всеки девет дни, показва ново изследване на Imperial College London.

Пазарите са притеснени и преди президентските избори в САЩ на 3 ноември, както и заради увеличаващите се случаи на коронавирус отвъд океана и намаляващите надежди за скорошни фискални стимули. В сряда Wall Street преживя най-големите си разпродажби от няколко месеца насам, когато Dow отписа 934 пункта.

Обратно в Европа ЕЦБ избра да запази стабилни лихвените проценти и да остави по-широката си парична политика непроменена въпреки повторното налагане на мерки за блокада на Стария континент. Но намекна, че нови действия в еврозоната може да бъдат предприети още през декември.

Очаква се в четвъртък Великобритания да разкритикува както ЕС, така и САЩ заради „вредни“ търговски практики в момент, когато страната опитва да постигне търговски споразумения след Brexit и с двата си ключови съюзника.

Икономическите нагласи в еврозоната са останали непроменени през октомври спрямо предходния месец, надминавайки леко очакванията за ниво от 90,6 пункта.

Инвеститорите продължават да следят и корпоративните отчети, като Credit Suisse обяви в четвъртък спад с 38% на нетната си печалба за третото тримесечие, тъй като коронавирусната пандемия и „значителните насрещни ветрове на валутните пазари“ са натежали върху резултатите на банката. Книжата на швейцарския кредитор поевтиняха с 6%.

Петролният гигант Royal Dutch Shell обяви по-добра от очакванията печалба за третото тримесечие от 955 млн. долара и съобщи, че ще увеличи дивидента си за акционерите. Книжата на компанията отбелязаха ръст от 4%.

Германската софтуерна компания Nemetschek се озова на върха на Stoxx 600, като прибави близо 12% към стойността си, след като повиши прогнозите си за следващото тримесечие.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова финландският телекомен гигант Nokia, чиято цена на акциите се понижи с над 18%. Това се случи, след като компанията понижи очакванията си за 2020 г. и си постави по-ниска от пазарните прогнози цел за 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още