Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новите финансови отчети донесоха ръст на европейските борси

Инвеститорите следиха и изказването на Английската централна банка

Новите финансови отчети донесоха ръст на европейските борси

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европейските пазари приключиха борсовия ден в четвъртък с леки повишения, след като инвеститорите следиха корпоративните отчети и решенията на Английската централна банка, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с 0,4% ръст, след като компаниите от секторите туризъм и отдих записаха 1,3% ръст, а добивните компании се разделиха с 2,6%.

Таблица: CNBC

Английската централна банка днес реши да остави паричната си политика нерпоменена, но предупреди за ускоряването на инфлацията в краткосрочен план.

От банката решиха да запазят основния лихвен процент на историческото дъно от 0,1%, на което е от март 2020 г., и оставиха програмата за покупки на държавни и корпоративни облигации за 895 млрд. паунда (1,25 трлн. долара).

Освен това централната банка повиши прогнозата си за инфлацията, което беше очаквано от икономистите.

Междувременно сезонът на отчетите продължава да влияе на настроенията в Европа. Сред големите имена, които днес обявиха своите финансови резултати, се наредиха Siemens, Adidas, Merck, Bayer, Intesa, Sanpaolo и WPP.

Adidas повиши годишната си прогноза, въпреки спада на приходите от продажби в Китай, където някои потребители бойкотират германската марка за спортни стоки заради позицията ѝ във връзка с потенциалните нарушения на правата на човека в Синдзян. Цената на акциите на компанията се сви с 5,6%.

Фармецвтичният гигант Merck заяви, че печалбата му за второто тримесечие е надминала очакванията на анализаторите, благодарение на по-голямото търсене на лабораторно оборудване и консумативи за разработката на лечения и ваксини срещу Covid-19. Стойността на книжата на Merck нарасна с 6,7%.  

Печалбата на френската Credit Agricole за периода също е нараснала двойно, достигайки 1,97 млрд. евро, спрямо 954 млн. евро за същия период година по-рано. Ръстът се дължи на схеми за държавна подкрепа на икономиката. Цената на акциите на компанията спадна с 0,2%.

Акциите на Eurofins поскъпнаха с 10,7% и поведоха Stoxx 600, след като компанията отчете рекордна печалба за първото полугодие и повиши годишната си прогноза.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се озова германският биотехнологичен гигант Bayer. Неговите акции се разделиха със 7,3% от стойността си, след като компанията не успя да изпълни прогнозата за второто тримесечие заради по-високите си продуктови разходи и валутните ефекти.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейският съд наложи глоба на Полша за отказ да затвори въглищна мина