IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите финансови отчети окрилиха европейските борси

Stoxx 600 завърши сесията с 0,5% повишение

19:37 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията в четвъртък с повишения, след като инвеститорите следиха новите корпоративни резултати, на фона на по-слабата търговия в Азиатско-Тихоокеанския регион заради Лунната Нова година, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с около 0,5% нагоре. Технологичните акции поведоха ръстовете, докато повечето сектори и основни борси се озоваха на зелено.

Европейски Европейски

Инвеститорите в Европа реагираха на редица нови финансови отчети. Фармацевтичната компания AstraZeneca, банките Credit Agricole, Commerzbank и Unicredit, както и козметичният гигант L’Oreal бяха сред най-големите имена, които разкриха резултатите си преди финала на сесията. В списъка попадат и ArcelorMittal, Schneider Electric и Zurich Insurance.

AstraZeneca обяви, че приходите ѝ от продажбата на продукти са достигнали 25,8 млрд. долара през 2020 г., което представлява 10% ръст спрямо година по-рано. Фармацевтичният гигант записа 12% скок на приходите за четвъртото тримесечие до малко над 7 млрд. долара. Цената на акциите на AstraZeneca спадна с 0,2% преди края на деня.

Стойността на книжата на Credit Agricole се повиши с 4,9%, след като френската банка надмина очакванията за печалбата си за четвъртото тримесечи.

Акциите на Commerzbank записаха 6% срив на цената, след като втората по големина германска банка даде по-слаба прогноза за приходите за 2021 г. от очакваното.

С 4,9% нарасна стойността на книжата на Royal Mail, след като компанията даде добра прогноза, благодарение на по-силните от очакваното резултати за празничния сезон. Добрият отчет на френската компания Rexel пък доведе до 6,8% скок на цената на акциите ѝ. На върха на Stoxx 600 се озова датската Rockwool International, при която ръстът беше със 7 на сто.

На дъното на европейския индекс на сините чипове се оказаха шведската инженерна фирма Sweco, чиито акции загубиха 11,8% от стойността си заради по-слабите резултати за четвъртото тримесечие, и операторът на молове Unibail-Rodamco-Westfield, който се раздели с 13% от цената на книжата си. Последното се случи, след като компанията обяви, че спира изплащането на дивидент за три години.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още