IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите карантинни правила във Великобритания тласнаха надолу европейските борси

Компаниите от секторите на пътуванията и забавленията са най-големите губещи в петък

20:59 | 14.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Christophe Morin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Европейските пазари завършиха последния работен ден от седмицата със спад, а инвеститорите бяха под влиянието на втора вълна от коронавирусни случаи, заради която Великобритания наложи нови карантинни мерки, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 1,2%, а акциите на компаниите в секторите на пътуванията и на развлеченията отписаха над 2,3% от стойността си заради новите ограничения за пътуванията, а всички сектори и големи борси се озоваха на отрицателна територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 1,55% от стойността си и достигна ниво от 6090,04 пункта. Френският CAC 40 отписа 1,58% от стойността си до ниво от 4962,93 пункта. Германският DAX е надолу с 0,71% до ниво от 12 901,34 пункта.

В четвъртък американският президент Доналд Тръмп обяви, че блокира опитите на демократите в Конгреса да включат финансирането на американската Пощенска служба и избирателна инфраструктура в потенциален пакет от мерки за стимулиране на икономиката, засилвайки усилията си да предотврати възможността американците да гласуват по пощата, тъй като допитванията сочат, че изостава от кандидата на демократите Джо Байдън.

Великобритания наложи нов 14-дневен карантинен период за всички пристигащи от Франция от събора заради растящия брой на случаите на коронавирус в страната. Холандия, Малта и Монако също бяха включения в списъка със задължителна карантина, в която вече влизаха Испания и Белгия.

Европейската статистическа служба Евростат потвърди, че брутният вътрешен продукт на еврозоната се е свил с 12,1% през второто тримесечие и е регистрирала най-големия си спад на заетостта в историята. Търговският излишък на блока е нараснал до 21,2 млрд. евро заради резкия спад на вноса.

Британският премиер Борис Джонсън и новият ирландски премиер Михол Мартин изразиха оптимизъм относно възможността за споразумение за свободна търговия след Brexit. Това се случи след първата им среща в четвъртък, макар че Джонсън предупреди, че Великобритания няма да отстъпи от отхвърлянето си на клаузите за „равни правила на играта“.

Европейската комисия влезе в преговори с американския фармацевтичен гигант Johnson & Johnson за покупката на 200 млн. дози потенциална ваксина срещу COVID-19, която да бъде разпределена сред 27-те страни членки.

Най-голям удар понесоха акциите на компаниите в сектора на пътуванията след съобщението на Великобритания за карантината, като цената на акциите на Easyjet и Tui намаля със съответно 7% и 8%, а книжата на компанията-майка на British Airways IAG поевтиня с малко под 5%. Цената на акциите на германската компания за препродажби Cancom намаля със 7%, след като обяви резултатите си за полугодието в четвъртък.

На върха на европейския индекс на сините чипове книжата на шведската телекомуникационна компания Sinch поскъпнаха с над 5%, а цената на акциите на Qiagen нарасна с 3%, след като придобиването от Thermo Fisher на холандската диагностична компания се провали заради бунт на инвеститор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още