IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите коалиции в Европейския парламент

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер опитва да изолира "екстремистите" в институцията

15:08 | 01.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на Европейския парламент в Брюксел. Снимка:<em> Investor.bg</em></p>

Сградата на Европейския парламент в Брюксел. Снимка: Investor.bg

Германският евродепутат Манфред Вебер, лидерът на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, отново ще гради мостове, изгорени само преди седмица, пише в коментар европейското издание Politico.

2017 година започна разочароващо за социалистите в ЕП. Те не успяха да прокарат своя кандидат Джани Питела за председател на парламента и така и трите основни институции в Брюксел – ЕП, Европейската комисия и Европейския съвет вече са в ръцете на консерваторите. Това не стана без помощта на АЛДЕ.

Изборите за председател на ЕП обаче разбиха дългогодишна коалиция между ЕНП и ПЕС, чиято главна цел е да не допуска евроскептични партии да доминират при дебатите в Брюксел.

Затова и сега Вебер започна да търси отново политическите лидери, включително и социалиста Джани Питела. Все още нищо не е официално, но идеята е партиите да седната на една маса и да решат как ще управляват в следващите две и половина години, коментира германският политик. Всички са поканени, „с изключение на екстремистите“.

Притесненията на Вебер не са без основание – националистическите формации, в които членуват партиите на Марин льо Пен и на Найджел Фараж, както и движението „Пет звезди“ в Италия, са в подем в последните месеци. А това донякъде е породено и от разрива между социалисти и консерватори, които отдавна диктуват правилата в Брюксел.

За първи път проблемите излязоха на повърхността с отказа на Мартин Шулц да се кандидатира за втори мандат като председател на ЕП. Правилата предвиждат смяна на председателя в средата на мандата на депутатите. Шулц се отказа изцяло от своята кариера в Брюксел и се върна в родната Германия, където ще се бори за поста канцлер с Ангела Меркел. 

Идеята на Вебер да върне старото русло среща противоречив прием в собствената му партия. Част от депутатите го подкрепят, но друга част са против подобни обединения.

Каквото и да се случи обаче е ясно, че ЕНП и ПЕС ще гласуват заедно по множество текстове, допълват европейски депутати пред Politico.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още