IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите разкрития за шпионаж помрачават любовта на Меркел към САЩ

Ако възмущението в Германия продължи да расте, канцлерът ще остави настрана своите лични пристрастия за сметка на политическите нужди

16:30 | 10.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел се счита за&nbsp;близък приятел на Америка. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Меркел се счита за близък приятел на Америка. Снимка: архив Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел винаги е била считана за близък приятел на Америка. Но валящите разкрития за предполагаем шпионаж поставят проамериканската ѝ позиция под въпрос, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

В сряда Германия отново премина в отбранителна позиция. За втори път в рамките на една седмица Берлин обвинява американските власти, че служител на федералното правителство е извършвал шпионаж в полза на Вашингтон.

Според съобщения в медиите служител на Министерството на отбраната в Берлин е шпионирал в полза на САЩ. От миналата седмица пък служител на BND (германската разузнавателна служба) е в ареста. Посланикът на САЩ Джон Емерсън отново бе привикан в Министерството на външните работи.

Разследванията все още продължават, но вече е ясно - германо-американските отношения ще достигнат ново дъно. Откакто започна скандалът с подслушванията на американската Агенция за национална сигурност (NSA) в Германия през миналата година, отношенията между Берлин и Вашингтон започнаха да се обтягат. Особено възмущение предизвика разкритието, че дори и мобилният телефон на Меркел е бил подслушван. В допълнение Белият дом разгневи правителството в Берлин с отхвърлянето на предложението за т. нар. "No Spy" споразумение, с което двете страни щяха да се задължат да не извършват разузнавателни мисии една над друга. 

В продължение на дълъг период от време Меркел устоя на политическия натиск страната ѝ да заеме по-твърда линия спрямо Съединените щати. Новият шпионски скандал обаче заплашва досегашната линия на поведение на „телефонния канцлер".

Депутати и правителствени служители изказват изумлението си от новите разкрития. По думите им сега е по-трудно от всякога германската общественост да бъде убедена в значението на сътрудничеството с Вашингтон.

Публично Меркел засега е много сдържана с критичните си забележки. Тя не се включва и в припева на онези, които призовават за възмездие.

Говорителят на правителството Щефен Зайберт заяви в сряда, че има „дълбоко несъгласие" между Германия и САЩ по редица въпроси, като например за сигурността и нарушаването на неприкосновеността на личния живот на гражданите.

„Това дълбоко несъгласие подрива доверието на това партньорство“, заяви Зайберт, но подчерта историческата и сегашната важност на двустранните отношения.

Критика към проамериканския курс на Меркел дълго време имаше само от страна на опозицията. Сега обаче скептицизмът е обхванал дори редиците на самото правителство. Така например, заместник-председателят на Социал-демократическата партия (коалиционен партньор на Ангела Меркел), заяви, че обвиненията в шпионаж биха подкопали аргументите за трансатлантическо споразумение за свободна търговия, за което Меркел се застъпва

Бившият министър на правосъдието Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер също взе отношение по въпроса: „Не можем да продължаваме по този начин. Американците не познават граници. Те ще разберат само едно ясно послание“.

Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още