IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите санкции на САЩ срещу Иран помрачиха настроението на борсите в Европа

Акциите на германския автомобилен концерн Daimler поевтиняха с близо 4%, след като компанията понижи своята прогноза за приходи и печалба за 2019 г.

19:43 | 24.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето от основните индекси на европейските фондови борси приключиха на червена територия, като напрежението между САЩ и Иран продължи да нараства, след като стана ясно, че Вашингтон подготвят нови санкции срещу Техеран, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се понижи с 0,25 на сто до 383,79 пункта. 

Германският измерител DAX отчете спад от 65,35 пункта, или 0,53%, до 12 274,57 пункта.

Британският индекс FTSE напредна от своя страна с 0,12 на сто до 7416,69 пункта.

Френският показател CAC се раздели с 6,62 пункта, или с 0,12 на сто, като приключи деня на ниво от 5521,71 пункта.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви днес строги санкции  срещу Иран заради свалянето на американски дрон миналата седмица. Санкциите засягат иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей, съобщи Тръмп. Той даде да се разбере, че САЩ няма да позволят на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

В Германия индексът за бизнес климата на Мюнхенския институт за икономическо развитие (Ifo) се понижи до 97,4 пункта през юни. Според Ройтерс това е най-ниското ниво от ноември 2014 година. През предходния месец икономическият барометър спадна от 99,2 пункта до 97,9 пункта.

Акциите на британската банка Lloyds поевтиняха с 1,89 на сто, след като стана ясно, че  кредиторът е замразил офшорните сметки на 8000 клиенти в отвъдморската британска територия Джърси като стъпка срещу прането на пари. Мярката е предприетa спрямо вложители, които в продължение на три години не са могли да представят заверени копия на документи, удостоверяващи самоличността си.

По-рано днес китайският зам-търговски министър Уан Шоууън сподели, че Китай и САЩ трябва да направят компромиси в търговските преговори. Говорейки по време на брифинг относно срещата на върха на Г-20, Уан сподели, че преговорите между търговските екипи на двете страни вече са в ход, без обаче да дава подробности по случая.

Принципите на Китай са ясни, посочи още министърът – взаимно уважение, равенство и взаимна изгода, като двете държави трябва да се срещнат „по средата“.

Отново в Европа, германският автомобилен производител Daimler понижи своята прогноза за печалба и приходи за тази година заради увеличените разходи за различни „официални процедури и мерки по отношение на дизеловите автомобили на Mercedes-Benz”.

Сега Daimler очаква печалба преди данъци и лихви (EBIT) в съответствие с предходната година, вместо леко увеличаване . В сегмента на транспортните ванове конгломератът прогнозира загуби през тази година. Маржът в това подразделение ще бъде минус четири процента.

Книжата на концерна поевтиняха с 3,75 на сто в края на сесията след тази новина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още