Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Новите санкции на САЩ срещу Русия спъват 8 големи енергийни проекта с европейско участие

Колежът на комисарите ще заседава утре, за да реши как да реагира, ако мерките се гласуват днес от Конгреса във Вашингтон

Новите санкции на САЩ срещу Русия спъват 8 големи енергийни проекта с европейско участие

Снимка: Архив Ройтерс

Осем енергийни проекта, в които участват европейски компании, ще бъдат засегнати, ако САЩ приемат нови санкции срещу Русия, съобщава онлайн изданието EurActiv.com.

Става въпрос за Baltic Liquiefied Natural Gas – проектът за завод за производство на втечнен газ във Финския залив на Shell и Газпром, газопроводът „Син поток“ на Eni и Газпром, тръбопроводът СРС на Shell, Eni и Роснефт, „Северен поток 1“, в който участват няколко европейски компании и Газпром, „Северен поток 2“ в същата конфигурация, проектът Сахалин-2 на Shell и Газпром, проектът Шах-Дениз и Южнокавгазкият газопровод на ВР и Лукойл и разработването на находището Зохр, което е проект на ВР, Eni и Роснефт.

Колежът на комисарите утре (26 юли) ще заседава, за да реши как ще реагира, ако днес американският Конгрес приеме новите мерки, допълва изданието. След това те трябва да бъдат гласувани от Сената, а накрая трябва да ги ратифицира и президентът Доналд Тръмп.

Още по темата
Затягането на санкциите срещу Русия от страна на САЩ ще означава, че ще се блокира работата на всяка компания, която участва в каквито и да било проекти, свързани в някаква степен с Русия, навсякъде по света.

„Инициативата засяга нашата енергийна независимост и интересите ни в сферата на енергийната сигурност“, коментира говорителят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас.

Компании, които работят с Иран и Северна Корея, също ще попаднат под удара на санкциите.

Европейският съюз (ЕС) ще положи усилия да минимизира щетите за европейските компании. Европейски дипломати във Вашингтон са разговаряли с американски конгресмени през почивните дни, за да се променят някои думи в законопроекта.

Друга промяна, която ЕС се опитва да постигне по дипломатически път, е да се промени прага на руското участие в енергийните проекти от 10% на 33%.

Според официални представители на ЕС, пожелали анонимност, законопроектът на САЩ ще бъде омекотен.

Засега от ЕК не коментират какви ответни мерки възнамеряват да предприемат, ако Вашингтон приеме санкциите.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (50)

   1| 2| 3| 4| 5    
3
 
6
 
50
Императорът до: юрист
преди 4 месеца
Абе7 те и прокурорите и садиите се пишат "професионалисти", но в масовият случай аз ги подозирам, че въобще не са чели НК дори веднъж в животът си.

Аре, укроти се, че ти се подиграват всички вече.
1
 
7
 
49
Hahoto до: юрист
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Ние се горедеем с българската юридическа мисъл в твое лице :))
И уважаваме платеният труд на българските адвокати.
Пък и да не си прав, ко ти пука, това е просто едно платено дело, утре те чака друго. Важното е клиента да е доволен, и да превежда трансферите на време, нали? ;)
1
 
9
 
48
abdul до: юрист
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
добре че е демокрацията, да ти позволи да ни забавляваш с непоисканите ти становища, че и пари да ни просиш за тях :-D
п.с. адвокатче, жив си умрел с тая философия на фронта.. да си знайш!
законите, международното законодателство и санкциите не струват пред ядрените държави притежаващи реални ресурси на на планетата.
И не, няма нужда да ми обясняваш икономическите разлики между например уранова мина с някви ЦРУ сайтчета за по стотици милиарди долари.. аз знам истинската стойност и на двете.

В ситуации подобни на тази в Крим, Сирия, Украйна, ... единствените съвести, който могат да спасяват/отнемат животи са в душите на хората на фронта, а не в Страсбург.
7
 
1
 
47
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И така- професионалното ми юридическо становище е:
1. Да, русия осъществи руска военна агресия в Украйна - Крим, Севастопол и Донбас.
2. Да, русия извърши незаконна военна окупация и незаконна военна анексия на суверенна част от държавната територия на Украйна - Крим и Севастопол
3. Да, русия извърши и военна агресия в Донбас- Украйна, като изпрати там в началото руски наемници за извършване на терористични актове и след това- руски военнослужещи от руската армия, с цел създаване на терористично ядро, целящо да се превърне в замразен конфликт.
6
 
1
 
46
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
И да ми се поставят минуси, това няма да ме мотивира да променя професионалното си становище:) ЕТИЧЕН КОДЕКС НА АДВОКАТА изм. ДВ. бр.43 от 8 Юни 2010г. Чл. 2. (1) Адвокатът приема и спазва правилата за професионално поведение доброволно, за да се осигури точното изпълнение на неговите функции. Неспазването на тези правила от адвоката е основание за дисциплинарната му отговорност. Чл. 3. (1) При упражняване на професията си адвокатът е независим.
(2) Адвокатът действа в съответствие със закона, с правилата на този кодекс и законните интереси на клиента, не се влияе от личните си интереси, не се поддава на външен натиск или на чуждо въздействие и предоставя правна помощ, ръководейки се от вътрешното си убеждение.
(3) Адвокатът се противопоставя на всяко посегателство върху неговата независимост и не нарушава професионалната етика с цел да се хареса на клиента, на властите или на трети лица.
http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135507578

Още от Европа
Дефицитът в търговията между ЕС и Африка се превърна в излишък