IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ е загрижена за политиките на бъдещия италиански кабинет

Надявам се, че на практика бъдещото италианско правителство ще има много по-мъдър подход, отколкото това, за което днес четем по вестниците

22:41 | 21.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Възможните промени на политиката на бъдещо коалиционно правителство в Италия между антисистемното движение "Пет звезди" и крайнодясната партия "Лига" увеличават загрижеността, но е нужно да се изчака, за да се види как тази политика ще се прилага на практика. Това мнение изказа членът на Европейската централна банка Евалд Новотни, цитиран от Ройтерс.

„Това е нещо, което създава много нервност, от друга страна, разбира се, трябва да изчакаме. Не виждаме ефекта от предлаганите мерки, не виждаме какво наистина предстои", посочи той по време на конференция в Прага.

„Надявам се, че на практика бъдещото италианско правителство ще има много по-мъдър подход, отколкото това, за което днес четем по вестниците", допълни Новотни. 



Новината, че двете антиситемни партии са готови с името на новия премиер на Италия провокира напрежение на италианските фондови и дългови пазари в началото на днешната търговия. Индексът MIB на Миланската борса отвори сесията със солиден спад от близо 1,5% преди да последва негов добър отскок, като през обедните часове италианският фондов индекс се понижава с едва 0,3%. Същевременно италианските облигации остават под натиск от продажби с оглед на планираните от новите управляващи големи държавни разходи при намаляващи данъци, които могат да увеличат допълнително и без това огромния държавен дълг.

Доходността по 10-годишните италиански дългови книжа нарасна към 2,298%, достигайки ново най-високо ниво от октомври 2017 г. насам. Лихвеният спред между тези книжа и аналогичните германски облигации пък се разшири до 7-месечен връх от 169 пункта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Италия се насочва към изход от еврозоната, а еврото се насочва към болезнено падане от високо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още