IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: ЕЦБ трябва да приеме сериозно заплахата от дефлация

Не трябва да чакаме твърде дълго, въпреки че спадът на цените засега не води до отлагане на потреблението, смята членът на УС на банката

11:33 | 13.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централните банкери трябва да се отнасят сериозно към заплахата от дефлация, като не трябва да отлагат своя отговор. На това мнение е членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че еврозоната не е в ситуация, при която спадът на цените води до отлагане на потреблението, „то е важно да се отнесем сериозно към дефлационните рискове и да ги адресираме“, смята Новтни, който е и гуверньор на Централната банка на Австрия. „Не трябва да чакаме твърде дълго, за да реагираме.“

По думите му УС дискутира няколко варианта, които включват покупки на държавни и корпоративни облигации. Освен това банкерите дебатират относно това дали да поставят цел за размера и дали рисковете, свързани с покупките на активи, да бъдат споделяни от националните централни банки.

ЕЦБ напредва и е готова да вземе решение относно програма за количествени улеснения, но „това не означава непременно, че всъщност ще вземем решение“ на 22 януари, споделя в интервю за Die Welt членът на Изпълнителния съвет Беноа Кьоре. „Възможно е, но не е препоръчително“ да стартираме количествени улеснения при наличието на малко мнозинство сред членовете на УС.

Според него парламентарните избори в Гърция, насрочени за 25 януари, няма да повлияят на курса на паричната политика на ЕЦБ на фона на дискусиите за това дали банката да започне да изкупува държавни ценни книжа или не.

Кьоре е на мнение, че Гърция има „огромен интерес от това да остане член на еврозоната и да продължи с реформите“, добавя Ройтерс.

По отношение на инфлацията, която навлезе на отрицателна територия за пръв път от октомври 2009 г., централният банкер посочи, че „продължаващият спад на цените на петрола увеличава риска, че в текущите условия хората губят вяра в нашата инфлационна цел“ от 2%.

Членът на УС на ЕЦБ и гуверньор на Централната банка на Франция Кристиан Ноайе сигнализира, че е отворен относно предложението националните централни банки да бъдат отговорни за това, което купуват, с цел да се затвърди консенсуса за нуждата от количествени улеснения.

„Основният принцип, който считам за добър, е, че споделяме печалбата и риска“, коментира той в интервю за германското издание Handelsblatt.

Ноайе е на мнение, че въпросът за това дали ЕЦБ да включи гръцки дълг в покупките на активи е незначителен в сравнение с проблемите относно времевата рамка и необходимостта от такава програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още