IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Фискалната политика трябва да допълва действията на ЕЦБ

Гуверньорът на Австрийската централна банка не вижда перспектива за повече движение на лихвите в еврозоната

15:46 | 15.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът на Австрийската централна банка и член на изпълнителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Австрийската централна банка и член на изпълнителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни. Снимка: Ройтерс

Паричната политика на ЕЦБ може да работи, само ако е придружена от фискална политика, заяви в понеделник гуверньорът на Австрийската централна банка и член на изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни.

Намеренията на ЕЦБ да разшири паричното предлагане, за да подтикне икономическия растеж в еврозоната и да пребори ниските нива на нифлацията, може да доведе до положителни разултати, само ако бъде допълнена от мерки на фискалната политика. Това заяви Новотни във Виена в понеделник.

„Според ЕЦБ е разумно от макроикономически аспект и от аспект на финансовата стабилност да се противопоставим на спада на паричното предлагане, но всички трябва да са наясно, че в дългосрочен план това може да проработи и че макроикономическите ефекти могат да са положителни само във връзка с подходяща фискална политика“, заяви той пред репортери на пресконференция по повод представянаето на доклада за стабилност за полугодието на Австрийската централна банка.

На въпрос за последния рунд на TLTRO (целенасочените дългосрочни операции по рефинансиранe) от миналата седмица, Новотни заяви, че операцията няма да има голям ефект върху счетоводния баланс на ЕЦБ.

В същото време, той изключи възможността ЕЦБ да купува облигации на първичния пазар. Банкерът добави, че нито един член на Управителния съвет на ЕЦБ не подкрепя безусловното купуване на облигации, тъй като такива стъпки зависят от икономическата ситуация.

Негативните лихвени проценти на ЕЦБ за банкови депозити овърнайт са на възможно най-ниското ниво, което европейската централна банка може да постанови. Новотни не смята, че има никаква перспектива за повече движение на лихвения процент.

Той заяви това в отговор на въпрос на репортер, добявайки, че ниските лихвени проценти са проблем, пред който са изправени голям брой от световните икотомики. Банкерът обясни, че през 2014 г. ЕЦБ е задействала няколко политики, за да се бори с ниските нива на лихвите в еврозоната и мерките са започнали да дават ефект.

Целта на ЕЦБ не е да създаде унифициран лихвен процент в страните членки на еврозоната, обяви той. Един риск, който ЕЦБ успешно преодолява, е възможният риск от реденоминация - разпад на еврото като валута и връщането на страните членки към техните национални валути, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още