IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Германия трябва да настоява Вайдман да оглави ЕЦБ

В момента гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало се смята за фаворит за поста на Марио Драги

15:13 | 18.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евалд Новотни (вляво) и Йенс Вайдман (вдясно) <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Евалд Новотни (вляво) и Йенс Вайдман (вдясно) Снимка: Ройтерс

Германия трябва да настоява гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман да наследи президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, a правителството в Берлин допуска пагубна грешка, като не се застъпва по-настоятелно за него. Това заяви членът на Управителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни, цитиран от Ройтерс.

Позицията на Драги ще бъде овакантена в края на следващия октомври. Дотогава Новотни – гуверньор на Австрийската централна банка и умерен ястреб в полето на икономическите политики, който често застава на страната на Вайдман, също ще трябва да напусне поста си.

„Бих приветствал много кандидатурата на Вайдман“, каза гуверньорът пред австрийския вестник Oberoesterreichische Nachrichten. „Лично аз смятам, че е пагубна политическа грешка на Ангела Меркел това, че тя вече не настоява за кандидатурата на Вайдман“, посочи още той.

В момента гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилерой дьо Гало се смята за фаворит в надпреварата, но практически дискусии за новото назначение са малко вероятни преди изборите за нов Европейски парламент догодина, като бъдещият президент на ЕЦБ се очаква да бъде определен заедно с председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Въпреки чувствителния политически контекст на надпреварата Вайдман е един от отявлените критици на фискалните планове на Италия, третата по големина икономика в еврозоната. В сряда той заяви, че нормализирането на паричната политика в общността ще стовари сериозна тежест върху силно задлъжнелите държави, така че няма място за снизходителност спрямо Рим.

Неговите чести спорове с Италия предизвикаха раздразнение у някои политически кръгове в Рим, което прави почти сигурна опозицията срещу кандидатурата му. Той беше критикуван и заради категоричната си съпротива срещу програмата за изкупуване на облигации за 2,6 трлн. евро на ЕЦБ.

„Би било добре, ако някой от най-голямата икономика в еврозоната застане начело на ЕЦБ“, заяви Новотни, според когото президентът на банката трябва също така да притежава политическа чувствителност и практически опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още