IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Инфлацията в еврозоната може да се окаже отрицателна

Дори ако инфлацията премине на отрицателна територия през следващите месеци, ЕЦБ ще запази "твърдата си ръка"

15:50 | 04.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната може да попадне на отрицателна територия през следващите месеци, но Европейската централна банка (ЕЦБ) ще се придържа към политиката си на „твърда ръка“, заяви Евалд Новотни, член на управителния съвет на ЕЦБ, в петък, съобщава Ройтерс.

„Много е възможно ние, в еврозоната, да преминем на негативна територия веднъж-два пъти през следващия месец или месеци“, каза Новотни пред репортери на икономическа конференция, допълвайки, че това би било в резултат на по-ниските цени на петрола и енергията.

„Централната банка им средносрочен фокус, което означава, че не реагираме на всяка една малка промяна“, каза още той.

ЕЦБ понижи прогнозата си за икономически растеж и инфлация в четвъртък, предупреждавайки за възможни нови опасности от Китай и проправяйки път за разширяване на вече огромната си програма за изкупуване на активи, чиято стойност вече е 1 трлн. евро.

„Разбира се има малко теоретични възможности да зададем допълнителни импулси, било то по отношение на времевата рамка или на обема“, заяви той по повод количествената програма на ЕЦБ.

„Ясно е, разбира се, че има и ограничения на ефективността на паричната политика“, добави той.

Новотни заяви още, че по-гъвкави фискални политики също трябва да изиграят своята роля, добавяйки, че е важно да не се принуждават страни като Испания да намалят дефицита си твърдо много, за да не се застрашат процесите им на преструктуриране.

„В сегашната икономическа ситуация определена макроикономическа гъвкавост има смисъл от гледна точка на пакта за стабилност“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още