IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Присъединяването на Турция към ЕС е нереалистично

Според гуверньора на австрийската централна банка причината е структурата на икономиката

19:55 | 02.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нереалистично е да си представяме, че Турция ще се присъедини към Европейския съюз дори в дългосрочен план поради структурата на икономиката си, независимо какви са опасенията около демократичните ѝ недостатъци, каза гуверньорът на Австрийската централна банка Евалд Новотни, цитиран от Bloomberg.

Размерът на Турция и относителното ниво на бедността спрямо ЕС означава, че членството може да доведе до неустойчиво движение на хора и средства, каза Новотни пред журналисти в Алпбах, Австрия. Да се преструваме, че членството съществува като възможност създава „проблематична“ несигурност, допълни той.

„Ако икономическата ситуация е твърде неравномерна, икономическата общност не може да проработи“, каза Новотни, който е и член на Управителния съвет в Европейската централна банка (ЕЦБ).

„Това ще доведе до проблематични миграционни движения и ще направи трансферните плащания необходимост до такава степен, че ще бъде трудно да се управлява икономически и политически. Колкото по-голям е един кандидат, толкова по-големи са тези проблеми, а Турция е изключителен случай в това отношение“.

Политическите отношения между Австрия и стремящата се към ЕС Турция в миналото невинаги са били добри заради силното влияние върху общественото мнение на антиимигрантската Партия на свободата на Австрия. Те отново се влошиха, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган започна да говори за повторното въвеждане на смъртното наказание след провалилия се опит за преврат миналия месец.

По-късно австрийският канцлер Кристиан Керн призова за прекратяване на преговорите за приемане на Турция ЕС, а външният министър Себастиан Курц заплаши да наложи вето върху преговорите.

Населението на Турция скоро ще бъде по-голямо от това на Германия и ще представлява 15% от това на ЕС, ако страната е член на съюза. Икономическото ѝ производство обаче ще се равнява на едва 4,4% от БВП на ЕС и няма да се промени много в бъдеще, каза Новотни.

„Вследствие на това възможността за членство не е реалистична в дългосрочен план“, каза Новотни. „Не е задължително това да е свързано с правителството на Ердоган, а със структурни въпроси“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още