IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Твърде рано е да кажем, че сме достигнали повратна точка

Според представителя на ЕЦБ слабата инфлация ще продължи през годината

11:47 | 03.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Евалд Новотни, коментира в петък, че изпитва опасения, че инфлацията ще остане под целевата на банката до 2018 г. Той добави, че банката оставя мерките, въведени по-рано тази година, да започнат да действат, предава CNBC.

Прогнозите на ЕЦБ за инфлацията, представени в четвъртък, бяха ревизирани във възходяща посока за 2016 г. до 0,2% от 0,1%, но за 2017 и 2018 г. останаха без промяна на ниво от съответно 1,3% и 1,6%.

„Ще продължим да имаме много слаба инфлация тази година, но смятаме, че следващата година вече ще отчетем доста значително забързване на инфлацията“, каза Новотни за CNBC в интервю от Виена.

Той предупреди обаче, че прогнозите на банката са базирани на презумцията, че няма да има голям спад на цените на петрола. „По отношение на инфлацията всички добре знаем, че основният двигател са цените на петрола“, каза той.

Новотни, който е гуверньор на австрийската централна банка, добави, че предвид изключително политическия характер на движенията на цените на петрола, това е било „най-доброто предположение“ на банката.

ЕЦБ представи изненадващ пакет от мерки за насърчаване на европейската икономика през март, намалявайки лихвените проценти и разширявайки програмата си за изкупуване на облигации.

Тези мерки сега имат нужда от време, за да се материализират и макар че банката все още не е използвала целия си арсенал от политически възможности, Новотни е убеден, че те ще имат „значителни последици в бъдеще“.

„Смятам, че е твърде рано да кажем, че сме достигнали повратна точка. Но има известни признаци“, каза той.

„Наясно сме, че разбира се има и отрицателни страни и рискове“, каза той, предупреждавайки най-вече за цената на петрола.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още