IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото протестно екодвижение, което разтърси Лондон

Хиляди демонстранти от Extinction Rebellion смущават обществения ред

18:30 | 21.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Катерят се по покривите на вагоните в метрото, залепват се с лепило за сгради, блокират мостове. . . Няколко хиляди демонстранти от движението "Бунт срещу унищожението" (Extinction Rebellion) смущават обществения ред в Лондон и биват арестувани със стотици, пише Клара Райт от Франс прес.

Активистите, които се разпознават по знамената им с пясъчен часовник в кръг, изобразяващ колко спешно е да се спаси планетата, се тревожат от изчезването на животински и растителни видове и възнамеряват да парализират Лондон, докато британското правителство не се съгласи да разговаря с тях.

Исканията им са три: правителството "да каже истината" за извънредното положение с климата, да се изготви план за действие за понижаване до нула нетните емисии парникови газове до 2025 г. и учредяването на "граждански събрания", които с помощта на научни становища да се произнасят по климатични въпроси.

Движението охотно цитира Ганди или Мартин Лутър Кинг и залага на ескалация на гражданското неподчинение чрез организиране на радикални, но ненасилствени прояви. В резултат на това полицията вчера съобщи, че в Лондон от понеделник са арестувани 428 души.

Голи в парламента

Това беше и целта. "Хората се чудят защо толкова много хора са арестувани и това им показва, че нещо не е наред", щом има хора, които са "толкова ужасени за бъдещето на децата си", че стигат дотам да нарушават закона, обяснява Стюарт Баздън от Североизточна Англия, който е един от инициаторите на движението.

36-годишният бивш уебдизайнер, който казва, че вече е прекарал една седмица в затвора, организира сесии за "умствена подготовка" на демонстрантите за престой в затвора. Той им разказва "каква е храната в затвора, колко често ще могат да се виждат с други затворници", като важното е да помнят, че са решили да поемат риска да бъдат задържани.

И се получава. "Готова съм да ме арестуват за доброто на децата ми", казва 53-годишната Манда Брукман, дошла от Корнуол, Югозападна Англия, за акция по блокирането на моста "Ватерло" тази седмица. Застаналият до нея Оливър Пейнс се съгласява. Този 68-годишен фермер бе в групичката активисти, които се разсъблякоха насред парламента на 1 април, за да привлекат вниманието на депутатите върху екологичната криза.

Създаденото през 2018 г. движение "Бунт срещу унищожението" започна бунта си срещу британското правителство на 31 октомври на проява в Площада на парламента.

Въстание

През ноември то организира първата си голяма акция, като блокира мостове в центъра на Лондон. Твърди, че днес присъства в 49 страни и е привлякло младите хора, много от които демонстрираха тази седмица в Лондон.

В британския си сайт то съобщава, че получава дребни дарения от частни лица и по-големи суми от организации като берлинската "Герила фаундейшън" (Guerilla Foundation), която каза на АФП, че е дарила 18 000 евро при създаването му.

"Бунт срещу унищожението" бързо си спечели подкрепата на стотина личности като лингвиста Ноам Чомски, канадската алтерглобалистка Наоми Клайн и индийската писателка еколожка Вандана Шива, които призоваха хората да се присъединят към движението.

Това и направи работещата в Лондон адвокатка Фархана Ямин, специалист по въпросите на околната среда, която беше арестувана във вторник, след като залепи ръката си с лепило за земята пред седалището на петролния гигант "Роял дъч шел".

"Прекарах последните 25 години в писане на доклади, на правни становища. Мислех, че с правото ще можем да се захванем с климатичните промени. Нашата система обаче вече не се опира на разума, на науката или на хората, затова се присъединих към бунта", разказа 54-годишната жена в медиите през февруари.

Колко още ще трае бунтът? Лондон е най-засегнат, но "Бунт срещу унищожението" обеща акции в 80 града от 33 страни за "международния си бунт", който според сайта му ще продължи до 29 април.

Стюарт Баздън вече обмисля следващия етап: как да приспособи тактиките на неподчинение към страни, където "е по-вероятно полицията да използва силови методи"? Какви по-мащабни прояви да се организират още от есента? Той вече има идея: "да се захванем с финансовия сектор".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още