IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама: Русия не иска военен конфликт със САЩ

Пред украинското правителство обаче не стои само сепаратисткият проблем, а и икономическият, пише Washington Post

11:12 | 17.04.14 г. 22
Автор - снимка
Създател
<p>
	Проруски демонстранти пред постер, изобразяващ призив от Втората Световна война в комбинация с актуално послание, в Луганск, Източна Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проруски демонстранти пред постер, изобразяващ призив от Втората Световна война в комбинация с актуално послание, в Луганск, Източна Украйна. Снимка: Ройтерс

Русия не желае военен конфликт със САЩ в рамките на конфликта с Украйна, смята американският президент Барак Обама. „Те (руснаците) не се интересуват от военен конфликт с нас; ние не се нуждаем от война", заяви Обама в интервю за телевизионния канал CBS, който публикува част от разговора онлайн в сряда. "Това, което ни трябва, е страни като Украйна да може да имат нормални отношения със съседите си“, казва още Обама. По думите му е "абсолютно ясно", че Русия е нарушила териториалния суверенитет на съседната ѝ държава и подкрепя "недържавни милиции" в южната и източната част на Украйна.

Американският правителствен говорител Джей Карни междувременно потвърди на борда на президентския самолет Air Force One, че САЩ "напълно" подкрепят мерките, обявени от НАТО в сряда за военни подкрепления по източните граници на алианса. Той отново призова Украйна да предприеме стъпки, с които да създаде "закон и ред". Това обаче следва да се направи по отговорен начин, смята той. 

Междувременно САЩ се готвят "активно" за нови санкции срещу Русия, както добави Карни. Те биха могли да бъдат обявени в четвъртък, ако планираната среща в Женева не донесе желания напредък. Карни обаче не поясни дали тези санкции ще бъдат обявени преди или след срещата и дали те биха могли да бъдат насочени не само срещу физически лица и фирми, но и срещу цели браншове в Русия.

Междувременно представители на западните страни и Русия си спретнаха скандал в Съвета за сигурност на ООН по отношение на доклада на ООН за положението с човешките права в Украйна. Руският посланик в ООН Виталий Чуркин разкритикува доклада, в който се казва, че рускоезичното население в източната част на Украйна не е жертва на нарушения на човешките права, и го нарече в сряда вечер "едностранчив". „Проучването не отразява справедливо положението на рускоезичното население в страната“, заяви Чуркин.

Британският посланик Марк Лайъл Грант обаче подчерта, че според констатациите на комисариата по правата на човека „не съществуват нито широко разпространени, нито систематични" атаки срещу етническите руснаци в Украйна. По този начин се подкрепят и резултатите от други независими институции като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която също не е намерила нито едно доказателство за заплахи.

От своя страна, американският посланик в ООН Саманта Пауър отново призова Русия да изтегли войските си от границата с Украйна. Москва трябва да преустанови "всички свои усилия за дестабилизиране на Украйна".

Докладът на ООН бе публикуван във вторник в Женева. В него пише, че няма достоверни доказателства, че рускоезичните жители в източната част на Украйна са станали жертва на нарушенията на човешки права. Докладът се основава на две мисии за наблюдение преди 2 април, тоест преди опасното влошаване на ситуацията в Източна Украйна. Въпреки че ситуацията е "напрегната" по това време, тя оправдава "липсата на действие на която и да е страна", се казва в доклада.

Ситуацията в Украйна остава напрегната. Въоръжени сепаратисти нападнаха в сряда база за Националната гвардия в източната част на страната, по информация от Министерството на вътрешните работи. Войниците, базирани в Мариупол, са дали предупредителни изстрели, се казва в изявление. Не стана ясно обаче дали има ранени. Според министерството проруските демонстранти са приканили войниците да се присъединят към техния бунт срещу преходното правителство в Киев и са се опитали да влязат в помещенията.

Последна актуализация: 19:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Мишо Шамара/ът пак е тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
hemilio
преди 9 години
Интересни времена,инспирирани от интересни личности,нека поживеем и ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 9 години
аз пък искам война и да стрелям по англосаксонци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 9 години
Напълно съгласен. Както и да се развива "конфликта" между Русия и САЩ в момента нашия отбор - ЕС стои на резервната скамейка и гледа жално. И не става въпрос за кого викаме, а къде участваме. Не сме нито американски щат, нито съюзна република. И мисля, че нещото по-гадно е на ред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 9 години
не съм се заричал никога за подобно нещо, а ти предложих споразумение - Коментар 31 от 30.11.2013 тук:http://m.investor.bg/news/comments/162487/332.html"Понеже общуването с ПРОСТИ и АРОГАНТНИ хора винаги ме е отвращавало, то ще те помоля да ме игнорираш и никога повече да не се обръщаш към мен за каквото и да е било! Аз ще те поставя в "Нежелани потребители" СЪЩО!"КОЕТО ТИ НАРУШИ ЗА ПОСЛЕДНО на 26.03.2014 тук с коментар 14:http://forums.investor.bg/news/comments/169368/335/1.htmlСори, никой не може да направи на една *** ТОВА, което може тя сама да си направи :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 9
SS-23
преди 9 години
Извини ме предварително, ама просто е нелогично да премълча:=============================Те много неща не са логични в тоя свят, ама ... :))Гледам, че големи терзания имаш по едноокия... 45 минути го мислИ и пак за него плещиш ... ха ха ха...........п.п. Не се занимавай с мен момче, нали преди време сам се зарече! Гледай си там двойното ФФ и продължавай напред... пърдон - назад ! Ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
iivanoff
преди 9 години
Извини ме предварително, ама просто е нелогично да премълча:"това, което на мен ми лъха е, че скоро не си имал среща с едноокия"--------------------------------------------------------------------------------------Понеже за теб познанието е достъпно единствено чрез ОПИТА, а анализа не съществува, то извода е, че изхождайки от собствения опит /непрекъснатата заетост с "едноокия"/, ЗНАЕШ, че няма как да съм имал среща с НЕГО, не само скоро, а и изобщо :))))))))))))))))))Обаче аз мога да кажа и друго: Докато съществуват абсолютните ***, "едноокия" ще е недостъпен за останалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
iivanoff
преди 9 години
за теб е ясно! по-ясно няма да стане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 9
SS-23
преди 9 години
това, което на мен ми лъха е, че скоро не си имал среща с едноокия ... ха ха ха ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 2
iivanoff
преди 9 години
или не можеш да четеш, или не се вслушваш в съветите ми :))))))))))))1. Никой не те е нападал!2. Единственото което лъха и от редовете и между редовете е манипулацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още