IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обезценки и слабо кредитиране изведоха HSBC на загуба през четвъртото тримесечие

Най-голямата европейска банка изгуби 858 млн. долара спрямо печалба от 1,73 млрд. долара година по-рано

10:51 | 22.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата европейска банка - HSBC Holdings Plc, отчете загуба през четвъртото тримесечие на 2015 г., след като печалбата от кредитната дейност спадна, разходите за необслужвани кредити нараснаха и регистрира номинални загуби по своя дълг, пише Bloomberg.

На борсата в Хонконг акциите на банката изтриха първоначалните ръстове, след като оповести загуба в размер на 858 млн. долара спрямо печалба от 1,73 млрд. долара година по-рано. Анкетираните от агенцията анализатори очакваха тримесечна средна печалба от 1,95 млрд. долара.

Резултатът, потиснат отчасти от растящите разходи за лоши кредити на петролни и газови компании, подкопава опитите на главния изпълнителен директор Стюарт Гъливер да увеличи рентабилността и да преобърне тенденцията за поевтиняване на акциите. През юни 2015 г. той представи нова стратегия за стимулиране на инвестициите в Азия, излизане от непечеливши страни и съкращения на най-много 25 хил. работни места с цел да се спестят до 5 млрд. долара до края на 2017 г.

„Има доста работа за вършене, за да постигнем целите си, но стартирахме подобаващо“, коментира Гъливер в прессъобщението, придружаващо финансовите резултати. Той посочва, че миналата година HSBC е намалила рисково-претеглените активи със 124 млрд. долара, като почти преполови поставената до 2017 г. цел.

През четвъртото тримесечие приходите намаляха с 18% на годишна база до 11,8 млрд. долара, след като нетният лихвен доход се сви до 8,1 млрд. долара. Приходите също така пострадаха от разходите, свързани със загубите по хеджиране, обяснява говорителят на банката Гарет Хюит. Обезценките на лоши кредити и провизиите за кредитен риск скочиха с 32% до 1,64 млрд. долара. С това годишните разходи се покачват до 3,7 млрд. долара, надхвърляйки консенсуса на анализаторите за 3 млрд. долара.

Ръстът на разходите за лоши кредити на HSBC е заради петролния и газов сектор, където компаниите страдат от ниските цени на суровините. Само звеното за общи банкови операции допринася за разходите с 1 млрд. долара, показва презентацията на HSBC с междинните резултати.

Банката декларира и дивидент от 21 цента на акция за четвъртото тримесечие. Същевременно оперативните разходи през периода намаляха до 11,5 млрд. долара от 11,9 млрд. долара преди година. Съотношението на базовия собствен капитал от първи ред нараства до 11,9% от 11,1% година по-рано.

„Запазването на тези тенденции, докато стимулираме приходите, ще бъде основното предизвикателство в следващата година“, заявява Гъливер, предупреждавайки за „несигурна“ икономическа среда.

По-рано този месец Бордът на директорите на HSBC реши да запази централата си в Лондон. Подчертавайки трудностите пред продажбата на активи на банката, HSBC ще задържи и преструктурира непечелившото си поделение в Турция. От юни насам банката получи редица оферти, но нито една „не е в най-добрия интерес на нашите акционери“, подчерта Гъливер.

Още за финансовите резултати на HSBC можете да научите от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 8 години
Хммм - неного добре това - за загубата, макар вярвам оптимизацията работата си да свърши постепенно. Забавно е, че баш-шефчето се казва Гъливер - между другите бамкери е като Гъливер между лилипутяците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още