Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Обезценки по кредитите удариха печалбата на ABN Amro

Логистиката, петролните услуги, бижутата и някои други сектори продължават да изпитват трудности

Обезценки по кредитите удариха печалбата на ABN Amro

Снимка: Архив Ройтерс

Холандската банка ABN Amro в сряда представи нетна печалба за четвъртото тримесечие доста под оценките на анализаторите заради скок в обезценките по заемите, съобщава Ройтерс.

Нетната печалба се е сринала с 42% до 316 млн. евро от 542 млн. евро година по-рано. За сравнение, средната прогноза сред анализаторите в анкета на Ройтерс бе за печалба от 446 млн. евро.

„Нетната печалба бе засегната от по-високи обезценки по заемите в конкретни сектори“, каза главният изпълнителен директор Кеес ван Дайкхузен.

Още по темата

Обезценките по кредитите са се увеличили до 208 млн. евро от 34 млн. евро година по-рано, тъй като логистиката, петролните услуги, бижутата и някои други сектори продължават да изпитват трудности въпреки силното възстановяване на холандската икономика и растящите цени на петрола.

Миналата година ABN Amro заяви, че ще ограничи търговията и операциите за финансиране на суровини в секторите, свързани с крайбрежни енергийни източници, диаманти и логистика, като целта бе да подобри рентабилността.

Банката заяви, че коефициентът на капиталова адекватност на основния капитал е бил на ниво от 18,4% в края на декември спрямо 18,6% три месеца по-рано и в близост до горния край на диапазон 17,5-18,5%, поставен за 2018 г.

Дивидентът за 2018 г. възлиза на 1,45 евро на акция, увеличавайки коефициента на изплащане на дивидентите до 62% от нетната печалба спрямо 50% година по-рано.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Кадър на деня за 17 юли