IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облекчаването на блокадите донесе ръст от над 4% на Stoxx 600

Всички сектори и водещи индекси са на положителна територия, като този на суровините напредва с 8%

19:19 | 18.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите европейски индекси завършиха борсовата сесия в понеделник със силни ръстове благодарение на облекченията от строгите блокади на Стария континент, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 записа повишение от малко над 4%, като секторът на суровините напредна с 8%. Още по-значителни бяха ръстовете и при другите основни измерители в Европа. Британският показател FTSE100 прибави близо 4,3%, а германският DAX и френският CAC напреднаха с по над 5%.

Икономиките на много места на континента облекчават мерките за спиране разпространението на коронавируса, позволявайки на все повече бизнеси да продължат нормално с дейността си.това става на фона на мащабно разделение в обществото дали намаляването на ограниченията не е твърде прибързано. В Германия през уикенда се проведоха няколко протеста срещу блокадите.

Инвеститорите също така бяха повлияни и от изказването на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл от неделя, според когото икономиката на страната ще се възстанови в средносрочен план.

Ако се приеме, че няма да има втора вълна коронавирус, той очаква стабилно възстановяване през втората половина на тази година. Процесът може да продължи до края на следващата година. Пауъл не изключи, че предпоставка за това може да бъде ваксина срещу вируса.

При корпоративните новини бюджетният превозвач RyanAir отчете увеличение на печалбата и приходите за изминалата година, но предупреди за предстояща „трудна“ година. Акциите на компанията поскъпнаха с близо 16% по време на днешната търговия в Лондон.

Увеличение в стойността от близо 18% отчетоха и книжата на британската имотна компания Hammerson. С близо 16% поскъпнаха и акциите на шведската компания за медицинско оборудване Elekta, след като успя да си осигури поръчка за 200 млн. долара.

От друга страна, германският доставчик на хранителни продукти Hellofresh записа поевтиняване на книжата си от близо 4,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още