Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Образование и повече подкрепа ще приобщава мигрантите към ЕС

Чужденците продължават да срещат трудности при намиране на работа, достъп до образование и здравни услуги, сочи европейска стратегия

Образование и повече подкрепа ще приобщава мигрантите към ЕС

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) представи нова стратегия за интеграцията на мигрантите в европейското общество. Основните мерки, които са залегнали в него са образование и обучение, подобряване на възможностите за заетост, както и на достъпа до здравни услуги.

В документа е отбелязано, че приобщаването изисква както усилия от страна на пристигащите мигранти, така и от приемащата общност.

Още по темата

34 млн. души, или 8% от населението на ЕС, са родени в държава извън общността. 10% от хората във възрастовата група 15-34 години имат поне един родител, роден извън ЕС, показва статистиката на Брюксел. Анализите показват, че дори родените в ЕС наследници на мигранти продължават да срещат затруднения по отношение на достъп до образование, заетост и като цяло социално приобщаване.

По отношение на образованието страните от ЕС ще трябва да обхванат мигрантите и децата, чиито родители са родени извън общността, още от най-ранна възраст, препоръчва стратегията. За по-добра интеграция на пристигащите чужденци се предвижда признаването на квалификации и повече езикови курсове, които да бъдат заплатени със средства от ЕС.

ЕК ще работи със социалните и икономическите партньори и с работодателите, за да насърчава интеграцията на пазара на труда на мигрантите, както и ще насърчава предприемачеството.

Хората с произход извън ЕС трябва да имат свободен достъп до здравни услуги, отбелязват още от Брюксел. Със средства от Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Фонд "Убежище и миграция", както и чрез различни други платформи ще бъде осигурен достъп до подходящи жилища на достъпни за мигрантите жилища.

Държавите от общността трябва да гарантират, че няма да допуснат дискриминация на жилищния пазар и сегрегация.

Защо са нужни действия?

Данните на Евростат показват, че родените извън ЕС, все още срещат трудности и дискриминация при намиране на работа, достъп до образование и социално включване.

Статистиката за 2019 година показва, че 38,5% от чужденците на възраст между 25 и 64 години са с ниско образователно равнище. В същото положение са 19,6% от родените в страните от ЕС. В риск от социално изключване са 39% от гражданите на общността, родени извън ЕС, спрямо 19,5% от родените в страни от общността.

27,6% от чужденците живеят в пренаселени жилища, спрямо 14,2% от родените в границите на ЕС.

По данни на Евростат през 2019 година 64,2% от мигрантите в ЕС работят, спрямо почти 74% от родените в рамките на общността.

"Политиките за интеграция и приобщаване са от жизненоважно значение за новодошлите и местните общности и допринасят за изграждането на сплотени общества и силни икономики", коментира комисарят, отговарящ за утвърждаване на европейския начин на живот, Маргаритис Схинас, цитиран от пресцентъра на ЕК.

"Всеки, който има право да бъде в Европа, следва да има достъп до инструментите, от които се нуждае, за да реализира пълния си потенциал и да поеме правата и задълженията, свързани с пребиваването в съюза", категоричен беше той.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
5
 
4
преди 1 месец
И трилиони да се дадат от ммаймуната човек няма да направят.
Определени генотипи нямат никакъв интерес от образование или промяна, интересува ги само да има кльопачка и аванта без да се мисли за последствията.
0
 
3
 
3
преди 1 месец
Да се обърнат към БГ специалистите.
Тук голямо приобщаване стана, даже имаше и 10-летие на включването!
И 1 000 000 000лв(един милиард лева) и отгоре похарчени по него.
0
 
6
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Колкото и пари да изхарчат на данъкоплатците и по какъвто и да е начин да ги харчат, това което искат чиновниците от Брюксел няма да се получи. Имигрантите не са дошли тук за да стават европейци, поне преобладаващата част. Малки групи могат да се абсорбират, но възникнат ли общности, те вече стават самоподдържащи се общества и не се "разтварят" в останалата част. Примери за това колкото щеш.
За пореден път виждаме формално свършена, в рамките на политкорекността, работа от някакви хора, които просто са преразказали на наукообразен език набор от баналности и са си "оправдали" парите, които са получили за тази разработка.
2
 
4
 
1
преди 1 месец
Образование и повече подкрепа ЩЕ приобщава мигрантите към ЕС

То и комунизма ЩЕше да идва, ма на!
Взеха ни хляба от устата за светлото бъдеще,
сега пак.
Тогава поне кама зад гърба държаха, а само кухи лозунги.

Още от Европа
Германия предаде на Москва досието по случая "Навални"