IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо 40 страни са били засегнати от скандала с фипронила в яйцата

Министрите на селското стопанство от ЕС обсъждат кризата в сектора

12:10 | 05.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общо 40 страни са били засегнати от разширяващия се скандал с яйцата, заразени с инсектицида фипронил, предаде ДПА.

Кризата с вредния химикал, използван в европейски птицеферми, ще бъде обсъден в Талин от министрите на селското стопанство от ЕС на неформална среща.

В началото на седмицата 24 от 28-те членки на ЕС съобщиха за случаи на заразени яйца, както и 16 държави извън Общността, предаде БТА.

Само Литва, Португалия, Кипър и Хърватия в ЕС засега не са засегнати, посочи говорител на Европейската комисия.
Извън блока опасни продукти са открити в САЩ, Русия, Южна Африка и Турция.

Фипронилът е често срещана съставка във ветеринарните продукти за борба с бълхи, въшки и кърлежи при животните. Той е забранен за използване върху животни, предназначени за консумация от човека. Световната здравна организация го определя като "умерено токсичен" за човека, тъй като при големи количества може да увреди черния дроб, щитовидната жлеза и бъбреците.

В партиди яйца бяха открити малки количества от веществото, като вероятно инсектицидът е бил използван при почистване на клетките на птиците.

В България бяха открити две пратки яйчен прах от заразените ферми, като от първата са произведени майонеза и сладолед, част от които вече са изядени от потребителите. Останалите количества от продукта и произведените хранителни изделия са възбранени от Агенцията по храните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още