IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оценена на 75 млрд. паунда, монархията е най-голямото съкровище на Острова

През 2017 г. тя е генерирала за британската икономика 1,77 млрд. паунда

13:50 | 21.11.17 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кралица Елизабет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кралица Елизабет. Снимка: Ройтерс

Британското кралско семейство е не просто национална гордост – то също така носи много пари за икономиката на Острова. До това заключение, и то точно по време на 70-ата годишнина от сватбата на кралица Елизабет II и принц Филип, достигат британски икономически експерти, цитирани от Ройтерс.

През 2017 г. монархията е генерирала за британската икономика 1,77 милиарда паунда (2 милиарда долара), показват данни на анализаторската компания Brand Finance от доклад за кралското семейство.

Приносът включва приходи от имоти, както и косвения ефект на монархията върху различни индустрии. Уважението към институцията повишава цената и обема на продажбите на редица проукти брандирани с герба например. 



Разбира се – монетата си има и друга страна. Оказва се например, че издръжката на кралицата и нейното семейство струват около 293 милиона паунда, или около 4,50 паунда за всеки британец всяка година. Като цяло Brand Finance оценява стойността за британската икономика на монархията – в притежания на имоти и активи и нематериална стойност - на 67,5 милиарда лири, като тази сума расте непрекъснато от 2012 г., когато започва да се осъществява изследването.

Материалните активи на монархията – дворците, херцогствата на Ланкастър и Корнуол, както и Кралската колекция, включително короните, се оценяват на 25,5 млрд. паунда. Нематериалната стойност, която се разбира като настоящата стойност от ползите, които монархията се очаква да донесе на икономиката на Обединеното кралство през годините, съставлява оставащите 42 млрд. лири.

„Особено в ерата на Brexit Великобритания може да разчита на кралската дипломация, за да улесни търговските отношения с Общността на нациите и останалата част от света", се  казва в доклада.

Кралицата е глава на Общността на нациите, наричана в миналото Британска общност. Много от 55-те страни членки на общността са бивши британски колонии, а в някои от тях Елизабет II все още е държавен глава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
ABBA
преди 6 години
За справка на неграмотниците (напредналите неграмотници да не четат!):- Британия е абсолютна монархия и много неща са за парлама.- Династията реално са Кобурготи, разбирай Кобург-Кохари, разбирай едно племе...- Играят перфектно на демокрация, защото не са се намесвали с правото си на вето (и сродните права) от около 300 години.- Всички проблеми се отиграват още преди да са влезли в ход.- Държат се законодателно (де им е конституцията на UK, Canada?) като абсолютна монархия поради простичкия факт, че са се ортачили с тия частници, които правят пари от въздуха. Викат му още печатане на пари. Злато не може да се печата....!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
pinoccio
преди 6 години
Генерира 1.77млрд. паунда, пък всеки британец дава по 4.50 паунда на година. Кой прибира приходите от значки и фланелки, наречени академично - брандирани продукти? Вероятно уличните търговци, които бягат пред бобитата с натъпкани сакове. Това с косвения ефект е още по-сладка приказка - този ефект е с неограничен спектър. Например, някой е по-умен, но това е благодарение на наличието на *** и безкрайността от предпоставки за това. Т.е. косвеният ефект се явява малко дао, може да бъде обяснен само през призмата на конфуцианството. Така че, от косвения ефект следва, че съществуването на британската корона се дължи на наличието на хора, които пият нашите вина от по 2 лева бутилката, като само шишето струва повече. Пита се какво има в това шише, та крепи британската империя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Jay Gould
преди 6 години
Само данданията покрай раждането на едно от кралските бебета, бе донесло вече не помня колко десетки милиона от сувенири и туристи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 10
bgMan
преди 6 години
Робите ли ги генерират тези 1.75 милиарда паунда годишно или монархията? Защото аз не съм видял монарх да произвежда или да генерира каквото и да било друго освен малки монархчета и разточителни приеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още