IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се свиване на производството на пилешко месо в ЕС през 2021 г.

Секторът е засегнат от затварянето на ресторанти и огнищата на птичи грип

10:15 | 13.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

След две десетилетия на растеж се очаква производството на пилешко месо в ЕС да намалее през 2021 г. с почти 1% заради огнищата на високопатогенна инфлуенца по птиците и продължаващото влияние на COVID-19. Това прогнозира Департаментът по земеделие на САЩ (USDA).

За по-голямата част от Европа се очаква икономическите предизвикателства дори в условия на възстановяване от пандемията да продължат да благоприятстват производството на евтини протеини. 

Потребителските предпочитания към пилшекото месо може да подсилят търсенето и производството в сектора през 2022 г., макар и с по-бавни темпове на растеж от предишни прогнози.

Очаква се търговският дефицит на ЕС при пилешкото месо да намалее през 2021 г. Блотадите и затварянето на ХоРеКа канала са намалили търсенето на евтини вносни разфасовки, които са особено популярни в бюджетните ресторанти.

USDA прогнозира, че ще продължи спадът в износа на пилешко месо от ЕС заради въведените ограничения след установените огнища на птичи грип, като опасенията заради COVID пандемията да продължат да влияят на потребителското търсене в Европа.

При положение, че няма повече блокади, които да засягат ХоРеКа сектора, прогнозата е, че търсенето на вносно пилешко ще се възобнови през 2022 г. Нивата обаче ще са по-ниски благодарение на растящите възможности за доставки на евтино месо от Полша.

Анализаторите отчитат, че въпреки пандемията птицекомбинатите са по-малко засегнати спрямо производството на говеждо и свинско месо, които са по-скъпи източници на животински протеин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още