IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакванията за добри новини в търговската област окрилиха европейските борси

В петък най-силно се представи секторът на суровините

19:38 | 22.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси приключиха петъчната сесия с лек ръст, а пазарните участници продължиха да следят търговските преговори между двете най-големи икономики в света, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 финишира с леко повишение от около 0,3%, като повечето сектори и големи борси завършиха търговията на положителна територия. За седмицата бенчмаркът също записа ръст от около 0,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се придвижи в посока нагоре с 0,16% и достигна равнище от 7178,60 пункта. В Париж CAC 40 прибави 0,38% към стойността си до ниво от 5215,85 пункта. Германският DAX записа повишение от 0,30% до ниво от 11 457,70 пункта.

Секторът на суровините в Европа, който е със силна експозиция на Китай, поведе ръстовете по време на следобедната търговия, като финишира с ръст от около 2%. Това става в момент, когато вниманието на пазарите до голяма степен е съсредоточено към преговорите в областта на търговията малко повече от седмица преди изтичането на наложения от САЩ краен срок за споразумение с Китай.

Китайският вицепремиер Лю Хъ трябва да се срещне в петък с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом след съобщенията, че двете страни са започнали да очертават принципните си ангажименти по най-щекотливите проблеми в продължителния им спор.

На корпоративния фронт френската компания Sopra Steria Group се озова на върха на европейския бенчмарк. Консултантската компания обяви, че приходите й за годината са скочили с близо 7% през 2018 г. и прогнозира леко подобряване на оперативния марж на бизнес активността. Книжата на листнатата в Париж компания поскъпнаха с над 17% при новината.

В същото време шведската компания за медицински технологии Elekta остана на дъното на индекса. Компанията обяви по-слаба от очакванията печалба през третото тримесечие, след което цената на акциите й намаля с 13%.

В макроикономически план бизнес нагласите в Германия, която е най-голямата икономика в еврозоната, са се понижили за шести пореден месец през февруари, сочат официални данни, обявени в петък. Базираният в Мюнхен икономически институт Ifo съобщи, че индексът му на бизнес климата за Германия се е понижил до 98,5 пункта този месец, което е най-ниското му ниво от декември 2014 г.

На Wall Street основните индекси започнаха сесията с ръст на фона на надеждите за разрешаване на американско-китайския търговски спор. Книжата на Intel поскъпват с над 2,5% в ранната търговия, след като Morgan Stanley повиши рейтинга си на книжата й от equal weight на overweight.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още