Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Очакванията за скорошен ръст на лихвите оцветиха в червено индексите в Европа

От това се облагодетелстваха най-вече финансовите компании, като книжата на Caixabank и Standard Chartered поскъпнаха съответно с 3,9% и 3,7%

Очакванията за скорошен ръст на лихвите оцветиха в червено индексите в Европа

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските борсови индекси отчетоха резки спадове на фона на страховете относно евентуално агресивно затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ, пише CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 отчете спад от 1,25% до 488,16 пункта.

Германският бенчмарк DAX се понижи с 219,72 пункта, или с 1,35%, до ниво от 16 052,03 пункта.

Френският измерител CAC изтри 1,72% от стойността си, понижавайки се до ниво от 7249,66 пункта.

Британският показател FTSE записа спад от 0,88% до 7450,37 пункта.

Инвеститорите обърнаха внимание на икономическите данни от региона. Цените в Германия продължават да растат. През декември инфлацията в страната е възлязла на 5,3%, както съобщи Федералната статистическа служба в четвъртък въз основа на предварителна оценка. През ноември цените се повишиха с 5,2% - най-високият темп от бума след обединението през 1992 г. Така това ще бъде шесто поредно ускоряване на инфлацията в най-голямата европейска икономика. Според наличните до момента резултати средният темп на инфлацията за 2021 г. се очаква да бъде 3,1%.

В същото време ръстът във фабричните поръчки в Германия изненада анализаторите, надминавайки техните очаквания и давайки повод за оптимизъм след поредното тримесечие, което се характеризираше с рекорден брой заразени с Covid-19. През ноември 2021 г. търсенето е нараснало с 3,7% на месечна база. За сравнение, прогнозите на пазара бяха за 2,1% повишение.

Трейдърите реагираха на информацията от публикуваните в сряда протоколи от последното заседание на Фед. Представители на централната банка на САЩ смятат, че засилването на икономиката и ускоряването на инфлацията може да доведат до по-ранно и по-бързо повишаване на лихвите от предишните очаквания, като някои ръководители подкрепят също свиване на програмата за изкупуване на активи скоро след това.

„Участниците като цяло отбелязаха, че предвид индивидуалните им прогнози за икономиката, трудовия пазар и инфлацията, може да е оправдано по-скорошно и по-бързо повишаване на лихвите от първоначалните очаквания на участниците“, става ясно от протоколите.

При индивидуалните акции книжата на германската софтуерна компания Nemetschek поевтиняха със 7 на сто, докато книжата на финансовите компании поскъпнаха на фона на вероятността от скорошно покачване на основните лихви. Цената на акциите на Caixabank и Standard Chartered нарасна съответно с 3,9% и 3,7%.

По статията работи: автор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Швеция и Финландия ще участват в срещата на върха на НАТО през май