IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват вълна от съкращения в шведските банки

Вчера Nordea съобщи, че планира съкращаването на около 2 000 души, или 5,9% от работната сила, през настоящата и следващата година

15:52 | 30.08.11 г.
Очакват вълна от съкращения в шведските банки

Шведските банки може да последват примера на най-голямата финансова институция в страната – Nordea, и също да започнат масови съкращения на персонал заради забавянето на икономическия растеж и по-високите капиталови изисквания към финансовите институции, пише Bloomberg.

„В една среда, в която става все по-трудно приходите да растат, усилията на банките да съкращават разходите ще се превърнат в ключов фактор за осигуряване на растежа на печалбата. Очаквам и други банки да обявят подобни програми“, коментира Андреас Хакансон, анализатор в Exane BNP Paribas в Стокхолм.

Вчера Nordea съобщи, че планира съкращаването на около 2 000 души, или 5,9% от работната сила, през настоящата и следващата година. Между 500 и 600 души ще бъдат освободени от клоновата мрежа в Дания, също по толкова – във Финландия и Швеция, както и още около 300 – в Норвегия.

Според резултатите от проучване на Bloomberg тази година европейските банки съкращават персонал шест пъти по-бързо в сравнение с американските.

Nordea цели по-висока възвращаемост на инвестициите. Банката, както и шведските й конкуренти SEB AB и Swedbank AB, се стремят към 15% възвращаемост на всяка вложена крона.

„Ако и другите банки искат да посрещнат целите си за възвращаемостта на инвестициите – и те ще трябва да действат“, коментира Ерик Герланд, анализатор в DnB NOR ASA.

Фредерик Ристед от Nordea допълни, че много международни и силни банки са предприели подобни мерки, които са директно последствие от по-строгите регулации за финансовите институции. По думите му ако се изчака твърде дълго с предприемането на действия, впоследствие може да се наложат и по-сериозни съкращения на персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още