IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Официално: Унгария смята да блокира бюджета на ЕС до 2027 г.

Дипломатите в Брюксел вече се готвят за криза и обсъждат мерки за решаването и

13:31 | 16.11.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът на Унгария Виктор Орбан. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Премиерът на Унгария Виктор Орбан. Снимка: архив Ройтерс

Унгария планира да наложи вето върху бюджета на Европейския съюз за 2021-2027 г. и плана за възстановяване от коронакризата заради предложението за обвързване на финансирането с придържането на държавите членки към върховенството на закона. Това съобщи днес говорителят на правителството в Будапеща Золтан Ковач, цитиран от Ройтерс.

Постоянните представители на страните членки на ЕС ще се съберат в Брюксел днес, за да обсъдят темата.

Унгарският вестник Portfolio съобщи по-рано, че германското председателство на ЕС ще поиска от правителствата да изразят политическата си позиция по отношение на условията за финансиране.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан вече изпрати писмо до институциите на ЕС със заплаха да наложи вето върху бюджета, а през юли депутатите от Унгария заявиха, че правителството не трябва да приема такива условия в преговорите за многогодишната финансова рамка.

По думите на Ковач Унгария ще бъде представлявана на днешната среща с ясен мандат от своя парламент. На въпрос дали това означава, че Унгария ще наложи вето върху бюджета и решението за собствените ресурси, освен ако условията за върховенство на закона не бъдат преразгледани, Ковач отговори: „Вашето предположение е коректно“.

Националистическото правителство на унгарския министър-председател Виктор Орбан от години е в противоречие с европейските партньори заради усещането за ерозия на демократичните стандарти, което отклонява Орбан и неговите полски съюзници от блока.

През лятото Съветът на ЕС реши да обвърже всяко бъдещо изплащане на средства със зачитането на демократичните стандарти, включени в учредителния договор на ЕС, като свободата на съдилищата, медиите и образованието. Всички са подложени на атака от Орбан през последните години. Унгарският лидер обаче отхвърля всички обвинения и на свой ред обвинява Брюксел в двойни стандарти, позволяващи на други страни да правят неща, за които Унгария е наказвана.

Междувременно пожелал анонимност представител на ЕС коментира пред Ройтерс, че унгарско вето на бюджета до 2027 г. и плана за възстановяване, който предвижда теглене на мащабни облигационни заеми от името на целия Съюз, ще хвърли блока в криза.

Високопоставеният представител на ЕС твърди, че вече се водят разговори зад кулисите за разрешаване на такава криза, която ще остави 27-те страни от ЕС без бюджет през следващите 7 години и без пакет за икономическо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още