IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oh, No! При твърд Brexit може да се стигне до празни рафтове на Острова

Търговски вериги предупреждават, че не могат да се запасяват с пресни храни

20:26 | 28.01.19 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пълните витрини и щандове може да останат само спомен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Пълните витрини и щандове може да останат само спомен. Снимка: Ройтерс

Oh, no! Управителите на редица супермаркети и вериги обекти за бързо хранене (Fastfood) във Великобритания, предупредиха, че може да се стигне до празни рафтове в магазините при твърд Brexit.

В писмо до британските депутати те ги призовават „спешно да намерят решение“, за да се избегне напускане на ЕС без сделка. В противен случай може да се стигне до недостиг на продукти в британските магазини и до повишаване на цените, става ясно от документа на секторната организация Британски консорциум на търговците на дребно (BRC), цитиран от BBC. 

Търговски вериги предупреждават, че не могат да се запасяват в пресни храни и че Великобритания разчита много на ЕС в това отношение.

В писмото, до което BBC e получила достъп, се посочва, че ще има значителни рискове в осигуряването на избор и качество на храни.

Също така се призовават депутатите да работят заедно и спешно да намерят решение за избягване на сътресението от излизането на Великобритания от ЕС без сделка.

Документът използва оценката на правителството, според която превозът на товари през френското пристанище Кале може да спадне с 87 процента спрямо сегашното равнище, като под въпрос са поставени наличността и срокът на годност на много продукти.

Документът е подписан от ръководителите на 10 вериги, сред които Co-op, Lidl, Sainsbury's и McDonald's, както и британската организация BRC. Сред тези, които не са подписали документа, са най-голямата верига Tesco (която днес обяви преструктуриране и закриване на работни места), както и германският дискаунтер Aldi. 

В писмото се изразява безпокойство по повод митата, тъй като в момента само 10 процента от британския внос на храни е обмитяван по правилата на Световната търговска организация (СТО).

Ако Великобритания се върне към правилата на СТО, цените на вноса ще се вдигнат изключително много, което пък ще окаже натиск върху цените на храните, предупреждават търговците на дребно. Според документа близо една трета от хранителните продукти във Великобритания идва от ЕС.

През март ситуацията се изостря, тъй като тогава не е сезон за британското производство, се допълва в документа.  В този период на годината 90 на сто от марулите, 80 на сто от доматите и 70 на сто от дребните плодове като ягодите, продавани във Великобритания, са отгледани в други страни от ЕС, се отбелязва в писмото.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март, но все още няма споразумение, което да уреди условията на раздялата и бъдещите отношения, след като британският парламент отхвърли сделката, постигната от премиера Тереза Мей. Очаква се във вторник британският парламент да гласува редица промени на плана на Мей, които пък биха могли да начертаят бъдещата посока на Brexit.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 5
rumeni72
преди 5 години
тези техни спорове реално са от много векове и нищо не им пречи да възникнат пак с или без ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 5
rumeni72
преди 5 години
със сделка или без сделка валутен апокалипсис кати си мислиш няма да има, то нивата са отиграни от валутноте пазари отдавна. Тук най важния момент, че ингилите са лицензирана печатница(за пари). Граждански бунтове може да има единствено зари тъмнокафявата *** която е размножена много там и си прави каквото си иска. Реално ако се загледаш из медиите се въртят едни и същи пророци които си говорят квот им наредят и след като объркат прогнозите казвам "ми да сгрешихме но все пак това е прогноза и почват пак да овъртат със своите клишета"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 8
Sandy
преди 5 години
Непрекъснато чувам как Brexit щял да унищожи Англия, как щяла да им се разбие държавата. Айде да видим коя държава - тяхната или нашата ще се разбие. Англия ще я има, България е тая която умира, щот продажният ни политически елит я изтъргуваха отдавна на чужди служби и интереси. Такива проклетници за политици имаме, че дано един ден се пържат в казана с катрана и един - друг да си дърпат за краката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 9
Sandy
преди 5 години
Ако положението беше толкова лошо, колкото ни го обясняват всеки ден, то паунда трябваше отдавна да се срине, а той довчера набираше скорост. ЕС и Англия играят циркове, точно това правят. Такъв цирк играха ЕС и с Гърция. ЕС са една голяма мафиотска структура, която вкара и оплете Европа в паяжината си. Структура, която е разработена в ЦРУ. Хората начело на тази структура, също са разработени там. Целта е била всички държави вкарани в една организация по начин, по който не могат да излязат, да бъдат държани настрани, дори далеч от пипалата на Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 3
mrynmryn
преди 5 години
Апокалипсис - едва ли, трудности - определено. Най-простия пример, ако върнат масата източно европейци, които им беряха ягодите, какво става на следващия сезон? Робството свърши (неплатеното), не могат да си вземат насила хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 4
data
преди 5 години
Е май накрая някой прозря че освен добрата си дипломация и добрите си въоръжени сили UK нямат други козове в преговорите и съвсем закономерно е на път да издуха супата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 11
Moesia
преди 5 години
Не бих казал, че си падам по конспирации, но ми прави впечатление как (поне според медиите) ЕС не иска brexit, политиците не го искат, народа не го иска, а работата стъпка по стъпка върви натам. Дали пък не предусещат, че корабът потъва и по-добре една малка криза сега отколкото по-голяма в последствие. Ще се види с времето, кой кого надхитря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
"Всяко безумие има своята логика."Шекспир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 38
national power
преди 5 години
Ей от секъде гнусна пропаганда как едва ли който излезе от ЕС умира.Няма живот без ЕС идва апокалипсис.Е англичаните ще си излезнат и всички ще видят че няма никакъв апокалипсис и тогава попа ше го поръси тоя ЕС.Иначе оня *** да си прави каквото си иска.Ба си гнус..ните медии голяма пропаганда голямо напъване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Ти - не. Който е гласувал да излиза, той да му мисли. Ако може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още