IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Охлаждането на напрежението между САЩ и Иран тласна нагоре европейските индекси

Германският показател DAX записа ръст от близо 180 пункта

19:29 | 09.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борсови индекси приключиха с повишения, след като напрежението между САЩ и Иран се охлади, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 0,31% до 419,64 пункта.

Германският показател DAX записа ръст от 174,88 пункта, или 1,31%, до ниво от 13 495,06 пункта.

Френският измерител CAC се покачи с 0,19 на сто до 6042,55 пункта.

Британският индекс FTSE от своя страна отчете ръст от 23,19 пункта, или 0,31%, до 7598,12 пункта. 

В коментара си след атаките президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ няма да търсят нова военна конфронтация с Иран, но ще наложат "наказателни икономически санкции". Трейдърите приеха коментарите му като желание за деескалация на напрежението.

"Всички ние трябва да работим заедно, за да постигнем сделка с Иран, която прави света по-безопасно и спокойно място", каза Тръмп.

Тези думи, съчетани с факта, че след атаките нямаше жертви от американска страна, успокоиха притесненията на инвеститорите и доведоха до рязък спад на цените на петрола с около 5%.

По-рано днес Китай потвърди информацията, че вицепремиерът Лю Хъ ще замине за Вашингтон за подписването на търговската сделка от първа фаза на преговорите със САЩ през следващата седмица. Посещението на властите от Пекин беше обявено по-рано от президента на САЩ Доналд Тръмп.

европейски европейски

Лю, който ръководеше китайската делегация за преговори по време на целия търговски конфликт, ще посети САЩ в периода от 13-и до 15-и януари, заяви говорителят на Министерството на търговията Гао Фън.

В същото време председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен посочи във връзка с Brexit, че би било „невъзможно“ да се постигне пълномащабна сделка с Лондон преди края на годината. Според нея за завършването на евентуално споразумение трябва да бъдат направени някои компромиси.

„Без свободното движение на хора не може да има свободно движение на капитал, стоки и услуги“, заяви Фон дер Лайен в изказване пред London School of Economics. „Без равни условия в (сферите на – бел. ред.) околната среда, труда, данъчното законодателство и държавната помощ не може да има качествен достъп до най-големия единен пазар в света“, допълни още тя.

Малко след това главният преговарящ за Brexit от името на блока Мишел Барние посочи, че е много вероятно преговорите между ЕС и Великобритания да не приключат до края на тази година.

При индивидуалните акции книжата на Mark & Spencer поевтиняха с над 10 на сто, след като британският търговец на дребно обяви 0,6-процетен спад на приходите за третото тримесечие на 2019 г.

В същото време стойността на акциите на Argenx се повиши с 5,7%, което позволи на биотехнологичната компания да се изкачи на върха на индекса Stoxx 600.

Листната на Лондонската фондова борса NMC Health също отчете ръст в цената на своите акции с 5,7 на сто, докато книжата на Tesco поскъпнаха с 0,7%, след като дружеството отчете слаб ръст на продажбите около Коледа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още