IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октомври ще бъде "моментът на истината" за преговорите за Brexit

И Лондон, и Брюксел показаха готовността си да работят за постигане на сделка по излизането на страната от ЕС

10:29 | 19.09.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания и Европейският съюз сигнализираха готовността си да работят, за да преодолеят застоя в преговорите около Brexit, докато британският министър-председател Тереза Мей се подготвя за важна среща, която цели да убеди лидерите на ЕС да подкрепят плановете ѝ, предава Bloomberg.

Главният преговарящ на ЕС за Brexit Мишел Барние повтори офертата си да пренапише проекта за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия – въпросът, който основно спира напредъка по преговорите от март насам. Британският премиер първоначално отхвърли оригиналния план на Барние като „неприемлив“, защото включваше Северна Ирландия да остане част от митническия съюз на ЕС.

На вечеря с колегите си от ЕС в Залцбург, Австрия, в сряда Мей ще заяви ясно, че отнемането на част от британските територии никога не е било опция, но все пак ще настоява, че е ангажирана да достигне до споразумение, ако не се предложат по-добри условия, посочва високопоставен британски представител.

„Предложението ни за резервен механизъм за Ирландия и Северна Ирландия е на масата от февруари насам“, каза Барние пред репортери в Брюксел във вторник. „Готови сме да подобрим тази оферта“.

Положителните сигнали за разрешаването на въпроса с ирландската граница се появиха, докато времето двете страни да финализират сделката по развода изтича.

Мей, от своя страна, заяви в статия за германския вестник Die Welt: “За да стигнем до успешен край, точно както Великобритания разви своята позиция, така и ЕС трябва да направи същото. Нито една от двете страни не може да иска неприемливи неща от другата“.

Барние предупреди Мей, че значителен напредък по излизането на Великобритания от блока трябва да се случи следващия месец, ако наистина иска да има навременна сделка до напускането през март.

„Октомври ще бъде моментът на истината“, каза Барние. „Тогава ще видим дали споразумението, на което се надяваме, ще бъде възможно“.

На срещата в Залцбург се очаква лидерите да обсъдят провеждането на допълнителна среща през ноември, за да се приеме споразумението за Brexit. И двете страни признават, че няма да спазят първоначално определения краен срок – срещата в средата на октомври, но допълват, че са притиснати времето, което остава, за да се одобри сделката от британския и европейските парламенти.

Представители на ЕС казват, че Великобритания ще трябва да се върне на масата на преговори между конференцията на партията на консерваторите в Бирмингам на 3 октомври и срещата на високо равнище в Брюксел три седмици по-късно. Според тях Великобритания ще трябва да направи компромис по най-сериозната пречка в преговорите – именно границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Освен този въпрос двете страни остават да договорят бъдещото сътрудничество в сферата на икономиката, търговията и сигурността. Това ще бъде основната тема на дебата, когато лидерите на ЕС27 се срещнат с Мей на обяд в Залцбург в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още