IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оланд призова за координация и хармонизация в сектора на възобновяемата енергия

Европа трябва да изпрати „ясно послание към инвеститорите“ и да насочи вниманието си към компаниите за ВЕИ, които се ползват от държавна помощ

17:12 | 23.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	ЕК ще представи насоки за ефикасни и икономически ефективни схеми за подпомагане на ВЕИ. На снимката: президентът на Франция Франсоа Оланд. <em>Снимка: Reuters</em></p>

ЕК ще представи насоки за ефикасни и икономически ефективни схеми за подпомагане на ВЕИ. На снимката: президентът на Франция Франсоа Оланд. Снимка: Reuters

„Страните от Европейския съюз трябва да обсъдят изоставянето на националните си програми за ВЕИ в полза на хармонизацията в цялата общност с цел да се даде ясен знак на инвеститорите“. Това каза френският президент Франсоа Оланд на заключителната среща на Съвета на Европа снощи в публикуваната информацията на сайта Еuractiv.com.

„Трябва да има координация, хармонизация и съвместни действия относно възобновяемата енергия“, каза Оланд, помолен да коментира твърдението на Жерар Местрайе, изпълнителния директор на GDF Suez, че секторът на възобновяемата енергия е пренаситен.

Оланд поясни, че ЕС трябва да окуражава най-добрите ВЕИ проекти и да се въздържа от промяна на правилата по пътя им на внедряване, като припомни, че Франция е имала подобен проблем в последните години.

В интервю за френския вестник Monde Местрайе посочи правителствените субсидии като причината за превишаване капацитета на ВЕИ пазара. Свръхпредлагането доведе до свирепа конкуренция в сектора на соларните панели, довеждайки до затваряне на европейските фирми за производство и до търговски спор с Китай.

„Ние не молим за субсидии, а за прозрачност, стабилност и еднакви правила в Европа, както и за достижими цели относно климатичните промени до 2030 г.“, казва още Местрайе в интервюто.

Оланд сподели, че е съгласен с идеите на Местрайе. Френският президент допълни още, че Европа трябва да изпрати „ясно послание към инвеститорите“ и да насочи вниманието си към компаниите за ВЕИ, които се ползват от държавна помощ. 

Германският канцлер Ангела Меркел също изглежда, че е готова на съгласие относно хармонизация при субсидиите за възобновяема енергия, заявявайки, че това може да се случи на един по-късен етап.

„Както знаете, Германия произвежда все повече и повече възобновяема енергия на фона на общата консумация на енергия“, допълни тя след вчерашната среща на Съвета. „Това е практика, която искаме да наложим като цяло в ЕС. Също така на един по-късен етап можем да говорим и за хармонизация при еко-таксите за възобновяемата енергия.“

ВЕИ индустрията е против хармонизирането с аргумента, че пазарите са твърде несигурни, за да го позволят. Европейската комисия е на същото мнение, въпреки че през януари 2011 г. излезе със становище относно осъществяването на хармонизация в един бъдещ период.

„Конвергенция във финансирането като преференциални тарифи, например, ще бъде необходимо в средносрочен и дългосрочен план, когато обаче се създаде истински европейски пазар. Това ще направи сътрудничеството в определянето на тарифите, например, доста по-лесно", се казва още в Становището на ЕК.

Официално становище на ЕС с поглед върху пазара е, че страните от ЕС  почти постоянно ревизират техните схеми за подпомагане на възобновяемата енергия – къде по-добре, къде не чак толкова. Споре ЕК реализирането на хармонизацията е желателно.

Изводите от срещата на Съвета от снощи са, че ЕК ще представи насоки за ефикасни и икономически ефективни схеми за подпомагане на ВЕИ, но не представи повече подробности относно начина и времето за осъществяването им.

ЕС официално посочи, че документът с насоките ще окуражи задействането на „един по-европейски подход“ за разработване на възобновяемата енергия, „използвайки механизми за сътрудничество, с които да насърчи търговията и да направи икономически ефективно използването на ВЕИ зад граница.“

Брюксел подчертава обаче, че тези насоки ще бъдат доброволни, тъй като схемите за подпомагане са създадени по инициатива на държавите-членки. Отделно от това ЕК също работи по ревизирането на правилата си за държавна помощ, с което да даде възможност за целеви интервенции за улесняването на инвестициите в енергия и околна среда.

Що се отнася до Оланд, той смята, че правителствената помощ трябва да се подчинява на два принципа: Първо, „наличието на стимули за поддържане на ВЕИ“, и второ, "поддържане на стабилността на тези стимули“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още