IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Близо сме до споразумение за банковата реформа

Има напредък относно Директивата за възстановяването и ликвидирането на банките, но споразумението още не е одобрено окончателно, каза еврокомисарят

12:34 | 25.06.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Оли Рен: Близо сме до споразумение за банковата реформа

Министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната вероятно ще постигнат споразумение за банковата реформа на заседанието си днес, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от CNBC.

По време на продължили 20 часа преговори през последните почивни дни министрите се опитваха да изяснят подробностите за начина, по който ще бъде финансирано преструктурирането на банките. Те се съгласиха да преговарят отново преди започването утре на двудневната среща на високо равнище, след като не бяха достигнати конкретни решения.

„Смятам, че имаме доста добър шанс да постигнем споразумение в сряда. Надявам се да стане така. Ще бъде много важно в този момент да задържим инерцията“, каза Рен. „Сега е важно да направим всичко възможно, за да се опитаме да приключим преговорите за банковия съюз“, добави той.

Споразумението би представлявало важна стъпка за реализирането на идеята, която бе представена за пръв път преди година с надеждата за постигане на по-интегриран и по-строго регулиран банков сектор в Европа.

Докато министрите се мъчеха да съгласуват подробностите през почивните дни, бе съобщено, че основните спорни моменти са редът, в който инвеститорите и кредиторите ще трябва да плащат за преструктурирането на банките и дали вложителите със сметки над 100 000 евро, които не са гарантирани според законодателството в Европейския съюз, също трябва да бъдат включвани.

„Мисля, че осъществихме добър напредък през последната седмица“, смята Рен. „Имаме съгласие за принципите и правилата за пряко рекапитализиране на банките и осъществихме напредък по проблема за Директивата за възстановяването и ликвидирането на банките, макар споразумението все още да не е одобрено окончателно“, добави той, визирайки директивата, предназначена да установи рамката за подпомагането и фалитите на кредитните институции и инвестиционните компании в ЕС.

Споразумението би трябвало да донесе сигурност на финансовите пазари, на които волатилността шестваше по време на преговорите. Доходността по еталонните 10-годишни испански облигации например през тази седмица надхвърли границата от 5%, достигайки най-високото си ниво от началото на април.

Рен посочи, че повишаването на доходността по държавните облигации на страните от ЕС е напомняне за уязвимостта на настоящото икономическо състояние в общността.

„Трябва да приключим работата по банковия съюз и да провеждаме икономически реформи в държавите-членки така, че да можем да изградим основите за устойчив растеж и за създаването на работни места в Европа“, категоричен бе той.

Дебатите за банковия съюз в Европа бяха до известна степен затъмнени през тази седмица от последиците от изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке за евентуално свиване на програмите за изкупуване на активи в размер на 85 млрд. долара месечно, което предизвика масова разпродажба на световните фондови пазари.

Рен отбеляза, че положението в САЩ подчертава важността европейските политици да „останат нащрек“. „Това всъщност е напомняне, че трябва да гарантираме, че в Европа не сме обхванати от самодоволство. В ЕС трябва да запазим курса на реформи и да гарантираме, че правим всичко, което можем, за да осигурим възстановяване“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ihrivanov
преди 10 години
утре между 10 и 12 някой ще яде бой
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ihrivanov
преди 10 години
http://***.ndt1.com/article.php/20130625123245919 погледнете и се наслаждавайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi.benevolenet
преди 10 години
Вече пета година лихвите в България са високи заради картел. Ако приблизително креди се дават на 10%, а депозити се взимат за 3% тогава 7% марж*40 млрд=3млрд и за 5 години са 15 млрд лв, които се губят и лошите кредити са още над 10 млрд. Колко пъти трябва да се обяснява, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават бедни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още