IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оли Рен: Лихвите по европейската помощ за Португалия ще са между 5,5% и 6%

Страните от еврозоната ще осигурят две трети от заема за Португалия, или 52 млрд. евро, докато МВФ ще предостави останалите 26 млрд. евро

11:27 | 11.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
Оли Рен: Лихвите по европейската помощ за Португалия ще са между 5,5% и 6%

Лихвата, която Португалия ще плати върху европейския дял от спасителния план за 78 млрд. евро, ще е между 5,5% и 6% – процент, сходен с този по ирландския заем, пише Bloomberg.

„Ще последваме примера на Международния валутен фонд (МВФ) и ще поискаме малка, отчитаща риска премия. Това означава лихвите да са малко над 5,5%, но определено под 6%“, казва европейският комисар по валутната политика Оли Рен.

Целта е Португалия да се завърне към пазарно финансиране преди изтичането на програмата, казва Рен. Миналият месец той обяви, че спасителните заеми за Португалия „най-вероятно“ ще бъдат за 3 години – период, по-кратък от предоставените на Гърция и Ирландия седем години и половина за спасителни пакети от съответно 110 млрд. евро и 67,5 млрд. евро.

Лихвата, която Гърция плаща, е средно 3,5% за първите 3 години и 4,5% до края на периода. Ирландия, която се опитва да получи по-добри условия, за момента плаща 5,8%. Рен заяви, че понижаването на лихвата за Ирландия ще бъде разгледано скоро.

Страните от еврозоната ще осигурят две трети от заема за Португалия, или 52 млрд. евро, докато МВФ ще предостави останалите 26 млрд. евро. Лихвата по заема от МВФ е 3,25% за първите три години и 4,25% за остатъка от периода в зависимост от валутните курсове, казва Пол Томсен, директор на мисията на фонда за Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още