IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV продава германските си бензиностанции за по над 1,7 млн. евро всяка

Купувач на общо 285 бензиностанции на австрийската верига е британската EG Group

17:23 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;OMV Media Database</em></p>

Снимка: OMV Media Database

Австрийската петролна и газова компания OMV продава мрежата си от бензиностанции в Германия на британската EG Group, като по този начин прави още една голяма стъпка в рамките на обявеното преструктуриране на групата. Операторът на бензиностанции от Блекбърн, който вече притежава около 1000 германски бензиностанции с марката Esso, ще плати 485 млн. евро за 285 бензиностанции на OMV в южна Германия, съобщи OMV в понеделник.

Част от споразумението предвижда купувачът да поеме и непогасени лизингови задължения. Покупната цена съответства на корпоративна стойност за бизнеса от около 614 млн. евро, пояснява концернът.

„Предприемаме поредната решителна стъпка в обявената ни програма за разпродажба на активи за 2 млрд. евро и с тази продажба реализираме ефект на облекчаване на дълга за OMV с около половин милиард евро по време на блокиранията“, казва главният изпълнителен директор Райнер Зеле.

OMV обяви, че иска да се раздели с активи на стойност 2 милиарда евро до 2021 г. Продажбата на 51% от дъщерното дружество за газопроводи Gas Connect на най-голямата австрийска електрическа група Verbund вкара в касите на OMV 271 млн. евро. Последният ход се вписва в стратегията на компанията за все по-голямо фокусиране върху нефтохимическите продукти.

Подобно на индустриалните гиганти Exxon Mobil, Chevron и Shell, OMV се опитва да пробие нови бизнес начинания и да стане по-независим от суровия петрол, като за целта сега се фокусира и върху нефтохимикалите. Коронакризата и спадът в цените на горивата затрудниха корпорациите от сектора.

OMV направи голяма стъпка в посока на нефтохимикалите с покупката на химическата компания Borealis за 4,7 млрд. долара. Оставащите дейности в Германия (извън вече продадените бензиностанции) в бъдеще ще се концентрират върху нефтохимическите продукти в рафинерията в Бургхаузен, обясниха от OMV.

Продажбата на мрежата от бензиностанции, за която първоначално имаше над 40 заинтересовани, беше договаряна от месеци. OMV искаше да приключи сделката до края на годината. EG Group, един от най-големите европейски оператори на бензиностанции, вече е активен в Германия: през 2018 г. той закупи германските бензиностанции на ExxonMobil, като по този начин придоби около 1000 бензиностанции Esso.

„Това атрактивно портфолио от бензиностанции със значителни дейности на дребно и кетъринг е вълнуваща възможност за разширяване на отпечатъка на EG в Германия - ключов пазар в Европа, където виждаме значителен потенциал за растеж на нашата компания“, поясняват основателите и изпълнителни директори, братята Мохсин и Цубер Иса. Двамата британски милиардери придобиха по-рано и британската верига супермаркети Asda от американския гигант Walmart.

Сделката предстои да бъде разгледана от органите по конкуренция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още