IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV продава словенските си бензиностанции на унгарската MOL

Австрийците ще получат почти 350 млн. евро за 120 бензиностанции и клиентския бизнес

15:34 | 08.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: OMV</em></p>

Снимка: OMV

Австрийската петролна и газова компания OMV постигна споразумение с унгарската MOL Group за продажба на словенските си бензиностанции. Изкупната цена за 120 бензиностанции, както и на клиентския бизнес в Словения, възлиза на 301 млн. евро, съобщи OMV във вторник.

Като част от споразумението MOL ще поеме неизплатени лизингови задължения. Въз основа на сега обявената покупна цена анализаторите оценяват предприятието от 346 млн. евро.

С отделянето на словенската мрежа бензиностанции OMV прави още една крачка напред в посока на обявените продажби на фирмени части на стойност 2 милиарда евро.

„Тази продажба не само значително намалява нивото на задлъжнялост, но също така означава по-нататъшна стратегическа оптимизация на нашето портфолио“, казва главният изпълнителен директор Райнер Зеле.

В края на миналата година австрийците продадоха мрежата си от бензиностанции в Германия на британската EG Group. Операторът на бензиностанции от Блекбърн, който вече притежава около 1000 германски бензиностанции с марката Esso, плати 485 млн. евро за 285 бензиностанции на OMV в Южна Германия.

OMV обяви, че иска да се раздели с активи на стойност 2 милиарда евро до 2021 г. Продажбата на 51% от дъщерното дружество за газопроводи Gas Connect на най-голямата австрийска електрическа група Verbund вкара в касите на OMV 271 млн. евро. Последният ход се вписва в стратегията на компанията за все по-голямо фокусиране върху нефтохимическите продукти, предава DPA.

Подобно на индустриалните гиганти Exxon Mobil, Chevron и Shell, OMV се опитва да пробие в нови бизнес начинания и да стане по-независим от суровия петрол, като за целта сега се фокусира и върху нефтохимикалите. Коронакризата и спадът в цените на горивата затрудниха корпорациите от сектора.

OMV направи голяма стъпка в посока на нефтохимикалите с покупката на химическата компания Borealis за 4,7 млрд. долара. Оставащите дейности в Германия (извън вече продадените бензиностанции) в бъдеще ще се концентрират върху нефтохимическите продукти в рафинерията в Бургхаузен, обясниха от OMV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още