IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Срещата на COP25 се мести от Чили в Испания

Очаква се на тази среща да бъде постигнат напредък в някои от техническите аспекти на Парижкото споразумение за климата

21:01 | 01.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Организацията на обединените нации (ООН) потвърди, че срещата на върха за действия в областта на климата COP25 ще се проведе в Мадрид, след като Чили се оттегли от домакинството по-рано тази седмица, съобщава Business Green.

В изявление днес следобед генералният секретар на ООН по изменение на климата Патрисия Еспиноса заяви, че "с удоволствие съобщава, че ръководството на COP се е съгласило COP25 да се проведе от 2 до 13 декември в Мадрид, Испания". 

Преместването означава, че срещата на върха ще се проведе на същите дати както беше предвидено за столицата на Чили, Сантяго.

По-рано тази седмица президентът на Чили Себастиан Пинера обяви, че е взел "много трудното решение" да отмени срещата на върха в отговор на серията от продължаващи протести и граждански вълнения.

Новината бе последвана от ново изявление на държавния глава, в което той разкри, че испанският премиер Педро Санчес е предложил неговата страна да бъде домакин на COP25.

Секретариатът на климата към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (UNFCCC) приветства предложението, но даде знак, че има нужда от време, за да се прецени дали процедурата по смяна на мястото може да бъде улеснена в рамките на малко повече от месец.

Съществуват и опасения, че логистиката може да бъде допълнително усложнена, тъй като Испания планира да проведе парламентарни избори през следващите две седмици.

Изглежда обаче, че притесненията са потушени и сега се очаква срещата на върха да се проведе в испанската столица, докато хиляди министри, дипломати, бизнес ръководители и журналисти се подготвят за пътуване в тази посока.

Очаква се на тази среща да бъде постигнат напредък в някои от техническите аспекти на Парижкото споразумение за климата от 2015 г., като същевременно се засили натискът върху строните да представят по-амбициозни планове за действие преди критичната среща на върха на COP26 в Глазгоу догодина, когато Парижкото споразумение е планирано да бъде имплементирано напълно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още