IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Опасенията около коронавируса отново тласнаха европейските индекси надолу

Книжата на британската банка HSBC поевтиняха с над 7 на сто, след като кредиторът не успя да отговори на очакванията за приходите и печалбата за 2019 г.

19:48 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните европейски борсови индекси приключиха днешната сесия с понижения заради тревогата, която продължават да владее настроенията на инвеститорите, свързана с разрастването на епидемията от коронавирус, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 изтри около 0,5% от стойността си, докато акциите на голяма част от компаниите, които влизат в състава му, отчетоха спад в стойността.

Германският показател DAX регистрира спад от 0,75 на сто до 13 681,19 пункта.

Френският индекс CAC се понижи с 29,13 пункта, или с 0,48%, до ниво от 6056,82 пункта.

Британският измерител FTSE се смъкна с 0,69% надолу, до равнище от 7382,01 пункта.

Вниманието на инвеститорите беше привлечено от американския технологичен гигант Apple, който предупреди, че не очаква да отговори на прогнозите за приходите за второто тримесечие на годината заради спада при доставките на iPhone и пониженото търсене в Китай на фона на сътресенията около коронавируса.

европейски европейски

Китайската Национална здравна комисия обяви, че до понеделник вечерта общият брой на заразените в страната е достигнал 72 436 души, като 1868 са смъртните случаи.

Книжата на Apple поевтиняват с 8,09 на сто в първите часове от търговията в Ню Йорк.

По-рано днес стана ясно, че индикаторът на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) за икономическите настроения в Германия се понижава рязко през февруари, спадайки с 18,0 пункта до 8,7 пункта. По този начин показателят остава малко под нивото си от декември 2019 г. Оценката на икономическата ситуация в Германия също се влошава в сравнение с предходния месец, като съответният показател спада до ниво от минус 15,7 пункта, с 6,2 пункта по-ниско в сравнение с януари.

Еврото, от своя страна, се понижи във вторник, около 15 ч българско време, близо до най-ниската си стойност за последните три години, след като германско проучване показа спад на доверието на инвеститорите, увеличавайки песимизма за перспективите а най-голямата икономика в Европа.

До момента през тази година еврото загуби 3,4% от стойността си спрямо щатския долар, тъй като слабите данни за промишлеността и брутния вътрешен продукт на Германия предполагат, че еврозоната е по-уязвима, отколкото се смяташе досега.

При индивидуалните акции книжата на британския кредитор HSBC изтриха около 7% от стойността си, след като дружеството обяви, че не успява да отговори на очакванията за приходите и печалбата за 2019 г. Според най-голямата банка в Европа това може да доведе до съкращение на до 35 хил. работни места през следващите три години.

Акциите на френската железопътна компания Alstom поевтиняха с 3 на сто, след като дружеството се съгласи да придобие звено на канадската Bombardier на стойност 6,7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още